rekonstruirali bijeg

Mladić je u bijegu imao osobnog kuhara, vozača, konobara...

ratkomladic
Screenshot Haški sud
03.04.2013.
u 10:35

Đorđe Ćurčin jednom je prilikom ispričao kako su zajedno bili i na nogometnoj utakmici Jugoslavija - Hrvatska 1999. godine.

Britanski Guardian na temelju dokumenata haškog tribunala, izjava svjedoka i razgovora sa sudionicima svih događaja donosi priču o bijegu i skrivanju ratnog zločinca Ratka Mladića, te kako je zapravo vojska Jugoslavije, a kasnije Srbije cijelo vrijeme brinula i skrbila za Mladića.

Guardian tako piše da se Mladić u prvo vrijeme skrivao u vojnim objektima u Han Pijesku u istočnoj Bosni, a kasnije i na drugim lokacijama na tom području te u Srbiji gdje mu je Slobodan Milošević osiguravao sigurnost i utočište, posebno u danima kad je potraga za srebreničkim krvnikom intenzivirana.

Dok je Miloševićev režim egzistirao Mladić je na raspolaganju imao sve. Tako se nekadašnji časnik srbijanske vojske Milan Gunj prisjetio dana kad su ga iz vojnog odmarališta Rajac udaljenog stotinjak kilometara od Beograda nazvali i rekli da hitno dođe. Kada je stigao ispred ulaza je bilo desetak ljudi među kojima i Ratko Mladić.

- Bio sam iznenađen, uplašen i zbunjen ovakvim razvojem događaja, posebno iz razloga što se to događalo u mojem sektoru a ja nisam imao pojma o ničemu. Osim toga znao sam da Mladića traži haški sud zbog ratnih zločina, i u tom trenutku sam se uspaničario. Nije mi bilo lako, svjedočio je Gunj u Haagu.

Mjesec dana kasnije Mladić je prebačen u veliki vojni kompleks Stragari pored Kragujevca gdje je na raspolaganju imao sportske terene, bazen, dvorane sa stolovima za stolni tenis, pa čak i lovište s jelenima.

General Đorđe Ćurčin opisao je jedan prosječan dan s Mladićem kazavši kako su razgovarali, pa šetali šumom, igrali šah, kartali, igrali stolni tenis. Nakon ručka bi ponovo otišli u šetnju. U to vrijeme Mladić je na raspolaganju imao osobnog vozača, kuhara, konobara, tjelohranitelje koji su išli s njim gdje god je trebalo.

Nakon toga Ratko Mladić ne da se nije skrivao već je preselio u svoj stan u Beogradu u ulici Blagoja Parovića, a kretao se najčešće okružen tjelesnim čuvarima. Skrivao se nije jer je viđen u restoranima i na nogometnim utakmicama u glavnom srbijanskom gradu, a video snimke pokazuju i kako je posjećivao obiteljske zabave i igrao stolni tenis.

Đorđe Ćurčin jednom je prilikom ispričao kako su zajedno bili i na nogometnoj utakmici Jugoslavija - Hrvatska 1999. godine.

Padom Slobodana Miloševića i njegovim uhićenjem počelo je i ozbiljnije skrivanje Ratka Mladića. Prijatelji iz vojske nagovarali su ga da se sakrije i makne iz svog stana na što je on u konačnici pristao pa je preselio u bazu Krčmar pored Valjeva koja je imala i podzemna skloništa i bunkere. Tu je ostao sve dok Srbija nije potpisala punu suradnju s Haagom kada zbog sigurnosti napušta bazu i počinje skrivanje kod prijatelja po Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Tako je živio sve do uhićenja i prebacivanja u Haag.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?