Čeka se potpis

MMF-ova kredita nema bez Budimira

budimir (1)
Zoran Grizelj
02.05.2013.
u 09:42

Premijer Nikšić traži razumijevanje MMF-a i nada se da druga rata njihova kredita neće biti ugrožena zbog posljednjih uhićenja čelnika FBiH

Zbog uhićenja predsjednika FBiH Živka Budimira, na stolu stoje brojni zakoni koje su Vlada i oba doma federalnog Parlamenta usvojili, ali da bi se proveli na terenu, još na njih treba staviti potpise predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH. U Uredu predsjednika FBiH, prema neslužbenim informacijama, trenutačno na potpisivanje čeka 20-ak zakona kako bi mogli biti objavljeni u Službenim novinama i nakon toga postati operativni na terenu. Jedan od njih je i Zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja, čime je ugrožena njegova primjena, a po tvrdnjama nekih pravnih stručnjaka i druga rata kredita od MMF-a. Spomenimo da je Misija međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uvjetovala davanje druge rata kredita s usvajanjem Zakona o povoljnom umirovljenju branitelja, ali se sad pred provedbu ovog zakona ispriječio pritvor predsjednika Federacije BiH. Oglasio se i federalni premijer Nermin Nikišić ističući kako se nada da druga rata kredita MMF-a neće biti na kraju cijele proceduru ugrožena. “Iako je ovo što imamo, kad je u pitanju ponašanje predsjednika Federacije BiH, još jedno u zbroju sabranih djela samozvanog zaštitnika ustavnog i pravnog poretka u Federaciji BiH, koji je mislio da je iznad zakona i iznad kompletnog poretka i da je on taj koji će odlučivati o tome jesu li zakoni koje Parlament usvoji za objavljivanje ili ne”, kazao je federalni premijer Nermin Nikšić u telefonskoj izjavi za Dnevnik BHT-a.

Izrazio je nadu da će MMF imati razumijevanja da se na kraju riješi ovaj proceduralni problem jer od njihova kredita ne ovisi samo proračunska stabilnost Federacije BiH, već i Republike Srpske, ali i države BiH. “Mislim da nije ugrožena isplata mirovina, a ne bi trebao biti ugrožen ni aranžman s MMF-om i da ćemo dobiti sljedeću ratu, ali ova situacija pokazuje u stvari koliko je neuređen sustav u Federaciji BiH i koliko su pojedinci umislili da mogu biti iznad zakona i sustava”, kazao je Nikšić. Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić, također, ističe da stand by aranžman neće biti ugrožen, usprkos ovom problemu, ali dodao je da ostaje otvoreno pitanje obveza prema braniteljima koje nameće taj zakon. Cijela zavrzlama oko uloge predsednika i FBiH, a pogotovu nakon njegova uhićenja, postala je predmet analize stručnjaka za ustavno pravo, ali i međunarodne zajednice, na način da se taj sustav izbora i ostavke pojednostavi u budućnosti. Postojeća ustavna rješenja vidljivo samo unose zabunu unutar funkcioniranja ovog bh. entiteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?