Ispovijest

“Moj suprug je otet, mučen i ubijen samo zato što nije Bošnjak”

Press
11.01.2013.
u 10:04

Ubijen 
jer je druge nacionalnosti, što je trebalo prestrašiti ostale povratnike

Nakon uhićenja šestorke, među kojima i šefova policije, na površinu je konačno izašlo ono što se 16 godina znalo i uporno zataškavalo, a to je da su povratnika ubili policajci. Oni koji su ga i odveli s ulaza zgrade Općine Bihać, gdje je nakon dvije godine izbivanja, 29. siječnja 1997., došao posjetiti bivše radne kolege. Motiv i detalji zločina za sada nisu objelodanjeni. Međutim, za Jelenu Radić, suprugu ubijenog, nema dilema i ona tvrdi da je Cvijan ubijen samo zato što nije Bošnjak!

Što je motiv?

- Moja djeca i ja nikada nismo doznali što je motiv ubojstva... Moj suprug je u Bihaću proveo cijeli rat, ali na žalost 1995. godine otišli smo u izbjeglištvo, a dvije godine kasnije moj muž se vratio u svoj grad. Želio je ostati u Bihaću i vratiti stan u kojemu smo živjeli. Vjerovao je da je to izvodivo, ali čim je došao u Bihać odmah je uhićen, a potom i svirepo likvidiran pa bačen u jezero. Kada sve sagledam, očigledno je ubijen samo zato što je druge nacionalnosti - kroz suze tvrdi Jelena. Ona kaže da je ubojstvo njenog supruga vjerojatno trebala poslužiti kao primjer ostalim da se ne vraćaju u taj grad.

Ubili humanitarca


- Moj suprug je bio ugledni građanin Bihaća. Bavio se humanitarnim radom i cijeli grad ga je poznavao. Očigledno su mislili da će, ako njega sklone, ustrašiti i ostale te tako spriječiti njihov povratak. Sama činjenica da su u zločin umiješani tadašnji dužnosnici policije dovoljna je da se zaključi da je ubojstvo imalo nacionalni karakter. Nakon toga moja djeca i ja nikada više nismo ni pomišljali na povratak, iako i danas u Beogradu živimo kao podstanari i jedva spajamo kraj s krajem. Stan smo uspjeli vratiti, ali sam ga zabadava morala prodati. Oduševljena sam što se konačno ušlo u trag ubojicama. Neće mi to vratiti muža i nadoknaditi bol, ali smo ovako barem dobili neki epilog. Samo moja obitelj zna kroz što smo sve prošli u potrazi za istinom. Pisala sam ombudsmanima, tužiteljima, tražila pravdu... Nadam se tek da će ubojice biti adekvatno kažnjene- zaključila je supruga Jelena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije