Svi sveti

Molitva za najmilije...

Misa
02.11.2012.
u 10:07

Na tisuće lampiona i cvijeće u sjećanje na one kojih nema

Na blagdan Svih svetih kao i Dušni dan brojni građani BiH prisjetili su se svojih najmilijih. Na grobljima diljem zemlje slavljene su svete mise u pijetet onima koji više nisu s nama.

Brojni hodočasnici

Župljani župe Međugorje prisjećaju se svojih pokojnih. Tako će u ova dva dana groblja i posljednja počivališta pokojnika postati mjesta zahvale i prisjećanja. Na svetkovinu Svih svetih i Dušni dan na svim grobljima u međugorskoj župi slavit će se svete mise. Uz župljane koji žive izvan rodnoga mjesta, a redovito u ove dane pohode župu, u Međugorju borave i brojni hodočasnici iz raznih krajeva svijeta. Posjećuju grobove poznatog međugorskog franjevca pokojnog fra Slavka Barbarića i nedavno preminulog najstarijeg franjevca u Provinciji fra Zorana Ostojića. Slavljene su mise u župnoj crkvi s. Jakova u Međugorju, te na grobljima u Vionici, Srebrenici u Miletini i Jovanovića groblju u Šurmancima, kao i na grobljima Brzomelj u Bijakovićima i Kovačici u Međugorju. U povodu blagdana izaslanstvo Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo je na groblju “Sv. Josip” u Sarajevu položilo vijenac i zapalilo svijeće za sve poginule i preminule branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade “Kralj Tvrtko”. Istaknuto je kako su pripadnici HVO-a grada Sarajeva na samom početku agresije na BiH stali na branik Sarajeva, zajedno s ostalim postrojbama. Udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Kiseljaka položile su vijenace i zapalile svijeće na spomen-obilježjima i grobovima hrvatskih branitelja koji su u proteklome Domovinskom ratu živote položili na oltar domovine.

“I ove ćemo godine obići sva groblja, na području Kiseljaka ih je 23, na svaki ćemo grob položiti cvijeće i upaliti svijeću”, kazao je Marijan Lučić, predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Kiseljaka.

Slavljene mise

Predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prilikom polaganja vijenaca na središnje spomen-obilježje poginulim braniteljima u Kiseljaku pridružila se i Udruga političkih zatvorenika te hrvatski politički predstavnici u općini Kiseljak. I Brotnjaci su posjetili groblja kako bi se polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i skrušenom molitvom nad grobovima prisjetili svojih pokojnika. Na grobljima diljem Brotnja jučer su slavljene, a i danas će se slaviti, svete mise za umrle, a mnoštvo vjernika na misama, obilje cvijeća te deseci tisuća upaljenih svijeća na ovozemaljskim počivalištima dokaz su da se Brotnjaci sa zahvalnošću sjećaju svojih pokojnika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?