Herc Iskrice

Mora od mora problema

Frano Vukoja
04.08.2012.
u 11:56

Oči svijeta uprte u London i Olimpijadu, a bh. “Englezi” guraju svoje krugove

Vrućine nikako ne popuštaju, a atmosferu u Hercegovini dodatno podgrijala je unuka od Broza filmom “Neđo od Ljubuškog”. No, političko ozračje malo je olabavilo jer će se o rekonstrukciji vlasti odlučivati tek krajem kolovoza pa će državna kola voziti i dalje vlast koja nema parlamentarnu većinu. Iako je Doris Pack podijelila nove packe. Zastupnica Europskog parlamenta upozorila je bh. parlamentarce koji nemaju većinu u svojim parlamentima da budu parlamentarni i ne blokiraju volju parlamentarne većine. Jer parlamentarna kriza blokira procese koje je BiH dužna ispuniti prema Europskoj uniji.

Oči čitavog svijeta uprte su u London i Olimpijadu, a neki u BiH prave se Englezi i guraju svoje krugove. I drugove. Problemi u Federaciji BiH blokiraju i Republiku Srpsku pa Dodik zapjeva pjesmu “Ne dolazi u moj san”. Od čega neki u FBiH dobiju nesanicu. Većina političara ode na more, a kad se vrate s mora, mora se početi rješavati more problema na granici između BiH i Hrvatske na moru. Postavlja se pitanje čiji su Veliki i Mali škoj ili školj. Jedni bi Veliki i Mali škoj rješavali kao nekada SKOJ, drugima su dva školja kao dva školjavca krumpira. U Republici Hrvatskoj pitaju kako Bosna treba riješiti problem s Lijepom našom na moru. A sama Bosna bez Hercegovine ima mora koliko i Mađarska. Onda se oglase i oni koji kažu kako su ta dva škoja uvijek bila u Hrvatskoj. Oni koji nisu vukli keca iz povijesti znaju da se Zemlja humska, to jest Hercegovina, kroz povijest prostirala od Omiša do Kotora. BiH se poziva na sporazum Tuđman-Izetbegović, koji su potpisali još puno toga, do čega se malo drži.

Dubrovnik je Turskoj darovao područje Neuma, kao tampon zonu prema Mlečanima, tadašnjoj Europi, a u Kukuriku koaliciji smatraju da bi po tom tamponu trebalo prostrijeti asfalt. Dubrovačke ljetne političke igre nastavit će se i kroz vruću političku jesen, a čitav problem ipak bi se mogao premostiti Pelješkim mostom (dubrovačkog) uzdisaja.

Schengen stiže na bh. granice, a BiH nije riješila ni one avnojske. A valjalo bi konačno usvojiti i avnojska načela ravnopravnosti bh. naroda. Pa i manjina. Inače u Europu ne može. Nije vrag da bi se s BiH moglo dogoditi kao s Ciprom - pola u EU, pola ne. Ili kao s Mujom i Hasom kad su autobusom na kat putovali izvan granice BiH. Mujo je bio u „prizemlju“, Haso na katu, a kad je autobus stigao do graničnog prijelaza, Mujo viknu:

- Mi smo na granici, a gdje ste vi?!

Neki u BiH i dalje na sav glas pričaju o Zapadu, a šapuću o Istoku. Pa podsjećaju na onog Roma koji je nazvao radijsku postaju i izrazio glazbenu želju:

- Pustite mi “Ninu” od Džeja!

- Ne postoji “Nina” od Džeja – javljaju mu.

- Kako nemate onu od Džeja “Ni na istok, ni na zapad”? – uzvraća Rom.

Na koju će tko stranu i s koje strane će BiH u Europu nikad se ne zna. Postoji poslovica: Jarcu ne prilazi sprijeda, konju straga, a budali ni s jedne strane! Ali s koje strane u EU, pitanje je SAD, EU, Turske, Moskve…

Iz MMF-a upozoravaju kako BiH mora smanjiti javnu potrošnju, a ona se i dalje ponaša kao i prosječni njezin građanin koji kaže:

- Lovu koju ponesem za svaki slučaj potrošim u svakom slučaju!

Jednog takvog sinčić upita:

- Tata, jesi li i ti na Facebooku?

- Jok, ja sam na birou – objasni mu otac.

Predbračni ugovor daytonskog braka bio je nedovoljno jasan ili dovoljno nejasan pa se primjenjuje ili ne primjenjuje, kako se kojem partneru (ne)prohtije. Da ne bude kao s Mujom kad je u policijskoj postaji došao prijaviti nestanak svoje supruge.

- A kad je nestala? – pitaju ga u policiji.

- Prije, hik, deset dana – odgovori Mujo.

- I tek sad prijavljujete nestanak supruge, gdje ste bili do sada? – čude se policajci.

- Slavio s rajom u kafani – objasni Mujo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?