NEPODNOŠLJIVO

Mostarci zbog vrućina sve češće u nesvijesti

djevojke
Željko Hladika
14.07.2010.
u 08:06

U posljednje se vrijeme sve više govori o mladim ljudima koji se nađu u predinfarktnom stanju. Prema riječima dr. Dijane Zelenika, kardiologinje, na internom odjelu stanje je kontinuirano

Kada krenu žestine sunca, onda ne znaju stati. U Mostaru već nekoliko noći zbog vrućina nitko ne spava. Rijetko je koja klima odmarala. Temperature u 14 sati u Mostaru već se približavaju, a ponegdje čak i prelaze 40 stupnjeva, premda meteorolozi u to vrijeme u hladu mjere oko 35 stupnjeva.

Gubitak koncentracije

Tako je jučer u gradu na Neretvi izmjereno 41 stupanj. Osnova u ovom gradu je: od 10 do 17 sati boraviti u klimatiziranim prostorijama, izbjegavati obavljanje teških fizičkih poslova i ne izlagati se izravnom sunčevu zračenju. - Osnovno je ovo što upravo govorimo - spasiti se od vrućina. Povećan je broj pacijenata s ozljedama i posjeklinama, jer se u velikim vrućinama gubi koncentracija. Protekla dva dana daleko je veći broj građana koji su u prodavaonicama, na ulici ili kući izgubili svijest. Starije bi se osobe svakako trebale kretati uz pomoć mlađih osoba, istaknula je dežurna liječnica u CUM-u dr. Ivana Čuljak dodavši kako je također povećan broj djece koja traže liječničku pomoć zbog ozljeda zadobivenih na bazenima.

Polijevati ulice

U posljednje se vrijeme sve više govori o mladim ljudima koji se nađu u predinfarktnom stanju. Prema riječima dr. Dijane Zelenika, kardiologinje, na internom odjelu stanje je kontinuirano. - No svakako građane moramo upozoriti na tjelesne temperature koje se u minuti mijenjaju. Prije izlaska iz klimatiziranih prostorija na plus 40, organizam se treba prilagoditi. Ne izlazite naglo jer može doći do stezanja krvnih sudova i žila, što najčešće može dovesti do infarkta. - Morat ćemo žurno rashlađivati grad, kako to obično i radimo, kazao je Mile Puljić, direktor JP Vodovod. -Radobolja je izdašna i neće biti problema za vodu. Gradska uprava će Komunalnom naložiti da polijevaju ulice središta grada, istaknuo je Puljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?