PROBLEM

Mostarski političari ne mogu mijenjati članke Izbornog zakona

mostar
Stojan Lasić
27.04.2012.
u 09:45

Međunarodna zajednica produžuje agoniju grada na Neretvi

Uspostava radne skupine u gradu Mostaru koja bi trebala ponuditi izmjene mostarskoga Statuta, odnosno Izbornoga zakona BiH otvorila je dosta nepoznanica, u pravome smislu što je starije mostarski Statut ili Izborni zakon BiH i što je ustvari Ustavni sud poništio. 
Naime, Statut grada Mostara nije osporio Ustavni sud BiH po automatizmu kada je poništio sporne odredbe Izbornoga zakona BiH koji se tiču procedura izbora grada Mostara, objasnili su nam pravnici. S druge strane, Izborni zakon BiH sada nije u sukobu s Ustavom ove zemlje i međunarodnim dokumentima. Prema tome zakonu, u Mostaru sada nije sporan izbor sedamnaest vijećnika s jedinstvene gradske liste. Vezano uz tu listu povezane su maksimalne i minimalne kvote o zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Krivi redoslijed

Valja reći kako Interresorna radna skupina koju je bilo uspostavilo Vijeće ministara te oba doma državnog Parlamenta nije dala nikakve rezultate oko izmjena Izbornoga zakona, ne samo oko pitanja grada Mostara. U toj radnoj skupini jedino su HDZ BiH i SDP bili predložili rješenja oko provedbe izbora u Mostaru. SDP je svoj prijedlog povukao očito se bojeći reakcija bošnjačkog političkog bloka, dok prijedlog HDZ-a BiH da Mostar bude jedna izborna jedinica nije dobio potrebnu potporu kako bi se o njemu moglo glasovati u parlamentarnoj proceduri. 
I predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostara Slađan Bevanda ističe kako je trenutačno stanje s dosta nepoznanica. No, p njegovim očekivanjima, izbori u Mostaru se trebaju održati istodobno s ostatkom države. 
“Držim da će se izbori u Mostaru održati kao i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini. Na tome apsolutno inzistiramo”, rekao je Bevanda za Večernji list.

Usklađivanje

Ulogu posebne radne skupine grada Mostara Bevanda vidi isključivo u usklađivanju nametnutoga gradskog dokumenta od međunarodne uprave samo u dijelu koji se sadržajno tiče odluka Ustavnoga suda oko izmjena Izbornoga zakona BiH koji je poništio njegove neustavne odredbe. Kada bi se slijedila samo logika odluka Ustavnoga suda BiH, onda je uloga grada Mostara isključivo to – primijeniti izmjene Izbornoga zakona BiH. Naime, nakon što je istekao rok od pola godine za promjenu Izbornoga zakona, odnosno nakon ukidanja neustavnih odredbi, institucijama grada Mostara je Ustavni sud ostavio rok od tri mjeseca za primjenu tih rješenja i njihovo uključivanje u sadržaj mostarskog Statuta. 
Bez uključivanja Parlamentarne skupštine BiH, odnosno najviših političkih dužnosnika nemoguće je do kraja riješiti pitanje spornih odredbi Izbornoga zakona, a onda i Statuta grada Mostara na koje se odnose posebna pravila i propisi. Međunarodna zajednica, međutim, upozorila je da ako ne bude dogovora, neće biti ni izbora u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?