kriza na poluotoku

Može li Sjeverna Koreja ispaliti nuklearno oružje?

sjeverna koreja
Reuters/PIXSELL
12.04.2013.
u 09:50

Procurila je studija Pentagona koja je ocijenila s umjerenom sigurnošću da bi Sjeverna Koreja možda ipak bila sposobna ispaliti nuklearno oružje. Kasnije je glasnogovorink Pentagona to nazvao netočnim.

Tenzije oko Sjeverne Koreje i dalje ne prestaju. Jučer je objavljeno da je Sjeverna Koreja podigla najmanje jednu raketu u položaj za lansiranje, a također je procurilo i izvješće američke obavještajne službe koje govori da je Sjeverna Koreja sada možda ipak sposobna staviti nuklearne bojeve glave na balističke projektile.

U četvrtak je naime jedan američki kongresnik pročitao ono što je nazvao neklasificiranim odlomkom studije Pentagona koja je ocijenila ''s umjerenom sigurnošću'' da bi Sjeverna Koreja mogla ispaliti rakete s nuklearnim bojevim glavama, ali da je njihova pouzdanost relativno mala, javlja BBC.

Do sada se naime smatralo da Sjeverna Koreja, iako je testirala i nuklearno oružje i rakete, još uvijek nije razvila nuklearno naoružanje dovoljno male veličine koje bi mogla postaviti na projektile.

Pentagon je kasnije demantirao izvještaj. Glasnogovornik George Little kazao je da bi bilo 'netočno tvrditi da je sjevernokorejski režim u potpunosti testirao, razvio ili demonstrirao vrstu nuklearnih sposobnosti na koje se odnosi odlomak'.

Inače danas je u posjet Južnoj Koreji stigao američki državni tajnik John Kerry. Očekuje se da će pozvati Kinu da još više pomogne u ''smirivanju'' Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Pjongjang da prekine svoje ''agresivno ponašanje''.

On je također upozorio da će, iako preferira diplomaciju, ''Sjedinjene države poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitile svoje ljude''. 

>> S. Koreja najmanje jednu raketu podigla u položaj za lansiranje

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?