Hutovo blato

Na djelu bezočan izlov ptica, ništa nije napravljeno u dva mjeseca

blato
Dušan Musa
23.12.2011.
u 12:06

Pričinjena je šteta u požaru koja je procijenjena na 2,7 milijuna maraka. Park prirode postao je zona za svakovrsna iživljavanja.

Dva mjeseca nakon požara koji je za tjedan dana poharao 1.350 hektara Parka prirode Hutovo blato pričinivši štetu koja je procijenjena na 2,7 milijuna maraka, od pomoći ni traga, a situacija je u najmanju ruku alarmantna. Doskora najveće stanište ptica močvarica na jugoistoku Europe postalo je zona za svakovrsna iživljavanja, a zahvaljujući kolegama iz Deutsche Wellea koji su snimili prilog o pravom pomoru ptica, propisno smo se osramotili i u svjetskim razmjerima. To je jedan dio priče, a dugi je da se ipak netko sjetio i konkretne pomoći, a to je Centar za promociju Civilnog društva iz Sarajeva. Ova nevladina udruga je u suradnji s upravom Parka prirode Hutovo blato i Ekološkom udrugom „Lijepa naša“ organizirala radionicu na temu – kako pomoći Hutovu blatu.

Govoreći o razlozima koji su potaknuli Centar za promociju Civilnog društva da se angažira Dragana Grbić – Hasibović, projekt menagerica je kazala: „U okviru programa malih grantova postoji ad hoc fond koji služi za rješavanje nekih interventnih situacija koje traže brzo djelovanje. Informacija o požaru u Hutovu blatu nas je šokirala, željeli smo pomoći na neki način. Preko uprave Parka prirode stupili smo u kontakt s udrugom „Lijepa naša“ i onda smo zajedno pokušali naći modalitet kako možemo pomoći. Tek na licu mjesta shvatili smo da je stanje dramatično. Požari su bili prije dva mjeseca, a od tada se ništa nije uradilo. Suma koju smo izdvojili 9.000 KM bit će usmjerena u nabavku hranilica i hrane za ptice, zatim obnovu edukacijske staze i radionicu koja je održana“.

Zanimljivu temu “Ekološki prihvatljivi proticaji za očuvanje biološke raznolikosti Hutova blata” otvorio je Zoran Mateljak, predstavnik WWF-a - Svjetskog fonda zaštite. Atmosferu je zagrijala rasprava u kojoj je naglašeno da se nema vremena za čekanje. Za polemike raspoložena dr. Višnja Bukvić je upitala – tko će platiti čuvare da zaštite ono što je ostalo? Zoran Mateljak predstavnik WWF-a je kazao kako je ta međunarodna nevladina organizacija pokrenula aktivnosti na organiziranju radnog sastanka između Parka prirode Hutovo blato, Općine Čapljina, Vlade HNŽ-a i EP-a HZ HB.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?