PRIPREME ZA LISTOPAD

Na listama za izbore bit će ukupno 8149 kandidata

izbori
VL FOTO
09.08.2010.
u 07:48

Građani BiH će na izborima birati i među mnoštvom kandidata koji imaju živopisne nadimke i “titule”

Na glasačkim listićima za predstojeće izbore birači svoje kandidate neće moći prepoznavati po nadimcima. Središnje izborno povjerenstvo BiH odlučilo je da se na listićima tiskaju nadimci samo u onim slučajevima kada kandidati imaju isto ime i prezime.

Na listama i nadimci

- Takvih slučajeva je bilo ranije, a imamo ih i na ovim izborima. Kako bi se izbjegla zabuna, na listićima će se osim imena i prezimena ovih kandidata omogućiti navođenje i njihovih nadimaka, kazala nam je glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Maksida Pirić. Ovakvo rješenje sigurno će razočarati veliki broj ostalih kandidata koji su u svojim prijavama za izbore navodili nadimke, uključujući i neke vrlo živopisne. Zvuči nevjerojatno, ali pojedini kandidati su htjeli ili izričito tražili da im se na glasačkim listićima pored imena navedu u nadimci kao što su Baraba ili Limuzina. Na glasove birača diljem Bosne i Hercegovine računaju i kandidati čiji su nadimci Čežnja, Hodža, Be-em-ve i mnogi drugi.

Ovisno o volji biračkog tijela, na vlast bi mogao doći i jedan Gadafi, ali i Maršal, pa čak i Popaj. Ako su ove nadimke dobivali po određenim karakternim i drugim odlikama, nema dvojbe da bi ulazak ovih kandidata u vlast uzdrmao ovdašnju političku scenu. Kakav izbor su stranke ove godine ponudile građanima BiH, još bolje pokazuju “titule” koje su pojedini kandidati navodili u svojim obrascima za prijavu. Zvuči tužno, ali i zabrinjavajuće, što veliki broj onih koji pretendiraju na vlast ne znaju što znači riječ titula. Da znaju, sigurno ne bi u ovoj rubrici navodili “titule” kao što su “taksist”, “dizajner”, “majstor” ili “konobar”.

Nevjerojatnim se čini da ovu zemlju u ljepšu budućnost žele voditi ljudi koji smatraju da im je titula “gospodin” ili kandidati koji su u rubrici rezerviranoj za titulu naveli “babica”, “zaposlenica”, “domaćica”, “menadžer”, “trgovac”, “trener”, “električar” ili “major”. Naravno, ove “titule” neće biti tiskane na glasačkim listićima za opće izbore u listopadu ove godine, što bi bilo i smiješno. Središnje izborno povjerenstvo BiH se ovdje striktno držalo propisa da se na listićima navode samo akademske titule “magistar” i “doktor”.

Titule i dozvole


- Bit će dopušteno samo navođenje akademskih titula, i to pod uvjetom da su te titule navedene u prijavama kandidata, objasnila je glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji će izići na birališta 3. listopada ove godine, ostaje nada da je ovogodišnjim kandidatima na izborima političko znanje barem malo veće od općeg znanja. Jer, ako nije tako, crno nam se piše.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?