Probni popis

Na popisu stanovništva 
Hercegovac ili Bosanac

Popis
05.09.2012.
u 09:26

Prva verzija popisnice ograničavala građane u izjašnjavanju o etničkim obilježjima

Kako je i najavljeno, liste za probni popis stanovništva u BiH ugledale su svjetlo dana. Popisni obrasci napravljeni su u skladu s Međunarodnim preporukama, Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine, preporukama monitoring tima za popis u BiH i zaključkom Vijeća ministara BiH. Popisom će se prikupljati svi podaci o stanovništvu, kućanstvima i stanovima navedeni u članovima Zakona o popisu.

Neobavezno izjašnjavanje

Podsjetimo, Zakonom o popisu stanovništva definirane su obveze osoba koje se popisuju, a to su da su osobe obuhvaćene popisom dužne na sva pitanja u popisnim obrascima točno i potpuno odgovoriti. Osim toga, osobne podatke o odsutnim članovima kućanstva starijim od 15 godina može dati samo punoljetni nazočni član kućanstva, kojem su podaci najviše poznati, a o djeci do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili staratelj. Ako popisivač u vrijeme popisivanja ne zatekne u stanu osobe obuhvaćene popisom, a podatke ne može prikupiti na način koji je predviđen, ostavit će osobi pismenu obavijest o dužnosti da dostavi podatke nadležnom popisnom povjerenstvu do 15. travnja 2013. godine. Zakonom je definirano neobavezno izjašnjavanje o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti, a obrazac sadržava i pouku o tome. U tom slučaju u popisnici se upisuje “ne izjašnjava se”. Za probni popis koristit će se generalno isti obrazac kao i za popis 2013. godine. Nakon analize probnog popisa može doći, eventualno, do određenih korekcija u popisnicama /dizajn, korekcija nekih pitanja i objašnjenja koja su data u metodološkim uputama.

Materinski jezik

Za probni popis u BiH, koji je planiran za kraj listopada, urađen je novi dizajn u odnosu na popisnicu koja je bila u optjecaju. Međunarodni monitoring popisa EU preporučio je da u popisnom listu u potpunosti budu otvorena pitanja o nacionalnoj pripadnosti, religiji i materinskom jeziku. Inače kada su u pitanju novi popisni obrasci, nekih značajnijih preinaka u njime nema. No, iz Agencije za statistiku BiH pojašnjavaju da nikome nije ugroženo pravo prigodom izjašnjavanja i davanja odgovora na pitanja. Naime, ako netko smatra da mu je materinski jezik njemački, to će se tako i upisati, kao i primjerice srpsko-hrvatski ili hrvatsko- srpski jezik. S druge strane kada je u pitanju nacionalna pripadnost, svako će se moći opredijeliti onako kako to osjeća i želi. Drugim riječima, onaj tko se ne osjeća Hrvatom, Srbinom ili Bošnjakom, a želi biti Hercegovac ili Bosanac, tako će biti i popisan.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Mario Bosnjak
Mario Bosnjak
19:57 05.09.2012.

Ja se mogu osjecati kao zensko, ali to nije bitno: bitno je da sam ja musko. Biti Bosanac ili Hercegovac nije nikakva narodnost vec gradjansko podrijetlo. Tu novu narodnost prvi su poceli poticati Austrijanci za vrijeme njihova vladanja BiH-om, (da bi otupili ostricu Hrvata ili hrvatstva) cini mi se da je to bio ministar financija, imena se ne sjecam, ostavljam to povjesnicarima. No, nikomu ja ne mogu, niti smjem nametnuti svoje motriste: ako se netko osjeca kao Bosanac, izvoli, molim lijepo. Samo je opasno kad meni kao nacionalno osvjescenom se namece da sam ja Bosanac, samo te i te religije. To je neprihvatljivo i ispiranje mozga.

KR
krtica
20:05 05.09.2012.

A sta se je dogodilo s izrazom "neopredjeljeni"?

TE
tedo
22:06 05.09.2012.

Konacno nesto pametno.Ja sam ateista,roditelji su mi muslimani .jako pobozni,oni se izjasnjavaju kao Bosnjaci jer nam je tako neko zakacio-nacionalnost.Hvala ti Boze da cu sada moci kao i svaki evropski gradjanin da se izjasnim kao Bosanac a ko to nije to je njegov problem.Zamislite da Njemac u svojoj rodjenoj zemlji ne moze da se izjasni kao Njemac vec mu kroz istoriju njegovi susjedi izmisljaju imena ili da Hrvatima neko izmislja imena pa da im govori da su pokatoliceni Srbi itd.... Ovo je srz problema Bosanskog cvora. BINGO

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?