a ekologija?

Na svijetu će uskoro biti milijardu automobila

'07.01.2012., Zagreb - Na granicnom prijelazu Bregana stvaraju se guzva zbog navale domacih i stranih turista na skijanje. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
04.11.2012.
u 09:52

Ekološki aktivisti su zabrinuti jer su fosilna goriva koja se koriste za pokretanje vozila jedan od najvećih zagađivača okoliša

Čak 80 milijuna automobila proizvedeno je ove godine u svijetu čime će se njihov broj približiti gotovo milijardi. Piše o tome Voice of America koji, pozivajući se na Institut Worldwatch iz Washingtona, navodi da se većina tih vozila pokreće dizel i benzinskim motorima čiji ispušni plinovi zagađuju zrak i doprinose klimatskim promjenama. Brine to mnoge ekološke aktiviste jer su fosilna goriva koja se koriste za pokretanje vozila jedan od najvećih zagađivača okoliša.

- Najveći proizvođač automobila u svijetu danas je Kina koja je u zadnja tri desetljeća po broju proizvedenih vozila pretekla Njemačku, Japan i SAD - kazao je suradnik instituta Michael Renner koji ističe da na hibridne i električne automobile otpada samo oko dva posto ukupne proizvodnje.

No dok predstavnici autoindustrije smatraju kako vode brigu o okolišu, analitičar stranice Edmunds.com koja prikuplja podatke o tržištu automobila Steven Brooks upozorava da će se do kraja 2015. kupcima predstaviti čak 43 nova modela. Jedan od njih trebala bi biti i hibridno-električna Honda CR-Z .

Iako na prvi pogled ta konstatacija djeluje optimistično, problem zagađenja neće se riješiti ukoliko se ne prijeđe na korištenja alternativnijih i čistijih pogonskih goriva. Smatra to Renner koji navod da nas prijelaz na električne automobile neće daleko odvesti ako i dalje budemo koristili elektrane na mazut i ugljen.

>>Gorivo iz zraka proizvodit ćemo već 2014. i bit će puno jeftinije

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?