Čitluk

Na unapređivanju sigurnosti prometa još mnogo treba uraditi

Promet
Mile Pavlović
17.04.2013.
u 10:08

Prioriteti su izgradnja autobusnoga kolodvora, obilaznice i kružnoga toka na Tromeđi

Zahvaljujući sredstvima iz proračuna općine Čitluk te dijelom mještana, posljednjih nekoliko godina u Čitluku velika pozornost se posvećuje izgradnji novih i modernizaciji postojećih lokalnih prometnica i ostalih infrastrukturnih objekata. Proširene su, asfaltirane i uređene mnoge lokalne ceste, sanirana neka raskrižja i pristupni izlazi na regionalne prometnice, asfaltirani mnogi putovi krozmjesne zajednice, izgrađeni kilometri nogostupa....

Čitluk je jedno od rijetkih općinskih središta bez autobusnoga kolodvora. Stoga se većina autobusa u tranzitu godinama zaustavlja na kolniku glavne gradske ulice stvarajući tako prometne gužve i dovodeći u opasnost putnike i ostale sudionike u prometu. Ta opasnost je doista velika jer u općini postoji nekoliko tisuća automobila, a kako Čitluk nema ni obilaznice, sav se putnički i teretni promet regionalnom cestom Mostar - Čitluk - Ljubuški odvija glavnom čitlučkom prometnicom. Zbog prometnih gužvi najugroženiji su učenici koji svakodnevno, unatoč izgrađenom podvožnjaku, prelaze ulicu pri odlasku i povratku iz škole. Izgradnjom graničnog prijelaza na Bijači, prometne gužve kroz Čitluk osjetno će se povećati. Stoga bi bilo nužno da općinske vlasti što prije izgrade autobusni kolodvor te da Ministarstvo prometa i veza HNŽ konačno krene u gradnju čitlučke obilaznice. Prema glavnom projektu, čiju izradu je financiralo Ministarstva prometa i veza HNŽ, čitlučka obilaznica će voditi od Gradnića preko Bara i Vionice do Lovačkog doma s odvojkom za Čapljinu i priključnom cestom za Međugorje. Za sada je taj projekt samo u planovima.

Zbog velikog broja hodočasnika, koji posjećuju Međugorje, poseban problem za sigurnost prometa predstavlja raskrižje Tromeđa. Unatoč brojnim upozorenjima i zahtjevima problem još nije riješen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?