RADNA SEZONA ZHŽ-A

Načelnici četiri općine ZHŽ-a o aktualnim i budućim poslovima

Gospodarska zona
04.05.2013.
u 11:49

Od lokalnih putova, do kanalizacije, nešto će se u ZHŽ-u raditi ove sezone

Nova sezona trebala bi donijeti i nove radove u Zapadnohercegovačkoj županiji. S četiri načelnika u zh. općinama razgovarali smo o nadolazećoj sezoni, novim projektima i ulaganjima. Vremena su teška, općinski proračuni nisu dostatni da bi se napravilo sve ono što u planu imaju općinski rukovoditelji. Obično početkom svibnja počinju određeni pomaci u općinama pa makar nekim manjim projektima.

Prvosvibanjski posao


Posljednji načelnik s kojim smo razgovarali, a zbog specifičnosti situacije ga spominjemo prvog je Nevenko Barbarić, načelnik Ljubuškog. -Evo, radim još sat-dva, reče nam na dan kada nitko od općinskih i državnih institucija nije radio, prvoga svibnja, a pomislio sam da su jedino novinari osuđeni na svakodnevne poslove. Barbarić nam je kazao da je u tijeku završetak prostornog plana općine Ljubuški kojim se planira urediti stanje u gradu. -Konstantno radimo projekte koji mogu doprinijeti razvoju društvene zajednice. Ljubuški ima kanalizaciju, a znamo kakvo je stanje u ZHŽ-u vezano uz tu činjenicu. Radimo na uređenju poljskih putova, a završavamo i dio vodovoda te ćemo ugraditi i nove pročistače. Infrastrukturna ulaganja su nam iznimno važna, zato nam je jako bitan prostorni plan koji je u završnoj fazi. Za Ljubuški su značajne i poslovne zone te tvrtke koje prepoznaju da se nešto radi u ovome gradu, kazao nam je Barbarić. 
Za projekte koji su prije izbora počeli u Širokom Brijegu mislilo se da su predizborni, ali je nastavak radova nakon izbora brojne razuvjerio. Miro Kraljević, širokobriješki načelnik, zadovoljan je jer se nešto radi, ali priznaje da će sada trebati još više zagristi da bi općina uredila svoje financijsko stanje. -Rad na kanalizaciji koju sada radimo dugoročno je jedan od važnijih projekata za općinu Široki Brijeg, ali i financijski izdašniji. Za ovakav projekt trebao nam je i kredit budući da se tu radi o milijunskim iznosima, ali građani Širokog prepoznaju važnost projekta, i to je važno. Svake godine financiramo i lokalne putove, koje uređujemo kako našim novcem tako i onim od grant sredstava i prijavom na natječaje. Na jesen će biti završena škola na Pecari i to me iznimno raduje. Premda je financijska situacija teška, u Širokom Brijegu će se nastaviti raditi, istaknuo je Kraljević.

Više manjih projekata

Ljubo Grizelj u Grudama želi urediti središte, ali ne misli zanemariti i ostala mjesta u općini. -Počeli smo s uređenjem puta prema crkvi sv. Kate u Grudama, a to je ujedno i poveznica s općinom Posušje. Ispod općinske zgrade ići će i nogostup, a budući da se ispod zgrade nalazi i autobusna postaja uredit ćemo čekaonicu za putnike. Da nije bilo pregovora oko njenih proporcija već bi bilo sve završeno, ali smo i taj segment dogovorili. Uređuju se i lokalni putovi. U Tihaljini se radi 9 km puta, a tu bih istaknuo mještane i tvrtke koji pomažu radove i na taj način pomažu i općini. Vrijedi spomenuti poveznicu puta Sovići - Drinovci koji sukladno s financijskom situacijom planiramo raditi. Kao što sam i obećao s više manjih projekata planiram s građanima raditi na uređenju općine Grude. 
Iako je Branko Bago na čelo općine Posušje došao bez snažnog političkog zaleđa, on se zasad jako dobro snalazi na dužnosti. U zadnje vrijeme radile su se prometnice, a planira obnoviti horizontalne i vertikalne signalizacije. Od prošle vlasti naslijedio je dug za rasvjetu koji će obročno otplaćivati, a rasvjeta će normalno raditi. Izvršeno je prorezivanje krošnji i uklanjanje trulih grana, a u tijeku je uređenje parka u središtu Posušja, za koji se načelnik Bago nada da će biti okupljalište mladih. -I ove ćemo godine imati ‘Posuško ljeto’ koje posjeti više od 1500 ljudi. Obveza je da našim mladima pružimo kvalitetne uvjete u kojima će rasti. Zbog njih je još prije nekoliko godina započela izgradnja osnovnoškolskog objekta. Grubi radovi su završeni i trenutačno se postavljaju otvori. Plan je i od tribistovske vode proizvoditi električnu energiju. Teren je izviđen, a vrše se sastanci sa stručnjacima da bi uz vodu ‘potekla’ i struja. Udruga gospodarstvenika Posušje namjerava graditi autobusni kolodvor, a Općina užurbano radi da bi omogućila uvjete za gradnju, kazao nam je Bago.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?