REAGIRANJE

Nadzorni odbor HT-a Mostar pokreće tužbe protiv Vlade

niksic
VL FOTO
11.06.2011.
u 10:39

Očekuje se lavina reagiranja zbog odluka kojima je cilj samo ugrabiti fotelje i podijeliti federalni plijen bez obzira što se krši više federalnih zakona

Članovi Nadzornog odbora Hrvatskih telekomunikacija iz Mostara podnijeli su tužbu Županijskom sudu u Sarajevu zbog odluke navodne Vlade FBiH koja je smijenila aktualne članove te političkom metlom nastavila mesti sve fotelje u raspodijeli federalnog plijena.

Dvostruki zahtjev

Tužba četvero članova Nadzornog odbora HT Mostara samo je početak od desetina pripremljenih tužbi zbog smjena kojim je prekršeno desetine odredbi Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, Zakona o gospodarskim društvima i Uredbe o vršenju ovlaštenja organima u FBiH u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem društvenog kapitala na koje su se pozvali autori ovoga pravnog nasilja. Naime, u HT Mostaru navodno je smijenjeno šest članova Nadzornog odbora, a ta odluka objavljena je u Službenim novinama Federacije BiH potkraj svibnja. Nakon toga su predsjednik NO Hrvatskih telekomunikacija Žarko Pušić, Božo Krstanović, Nada Glibić i Dragan Kolobarić putem odvjetničkog ureda uputili tužbu Županijskom sudu u Sarajevu te istodobno uputili zahtjev uredu Ombudsmena upozoravajući na više zakonskih prekršaja. Zakonima je precizirano je da se osobu može smijeniti s pozicije u Nadzornome odboru samo u slučaju kada mu redovito istekne mandat, kada je počinio kakav gospodarski prijestup ili pak kada je pravomoćno osuđen. Budući ni kod jednoga člana Nadzornoga odbora to nije slučaj, odvjetnički ured Vesna Pehar i Zoran Lesko uputili su Županijskome sudu zahtjev za poništenje odluka Vlade FBiH te određivanje svojevrsne mjere kako bi se spriječilo dalje pravno nasilje.

Smjene tek iznimne

Moguće je obaviti privremeno imenovanje članova NO, ali tek možebitno po isteku mandata koji u ovome slučaju ističe tek potkraj slijedeće godine. Stoga odvjetnici smatraju da navodne odluke navodne kao neosnovane ne proizvode nikakve pravne učinke. U slučaju pak da Vlada odbije provesti očekivanu odluku Županijskog suda u Sarajevu te podrži protupropisna rješenja, protiv Nermina Nikšića i Envera Bijedića bit će podnesene kaznene prijave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?