MFF

Najbolje od najboljeg

MFF
23.08.2012.
u 10:42

Nakon predprograma i otvaranja započele su projekcije 23 dokumentarca u službenoj konkurenciji

Nakon dvodnevnog predprograma i svečanog otvaranja Mediteran Film Festivala 2012. u kinu Borak u Širokom Brijegu započele su projekcije 23 dokumentarca u službenoj konkurenciji. - U Dnevniku jedne televizije rečeno je da je MFF najveći kulturni događaj ove godine u BiH. To ne možemo tvrditi, ali jedan od pet svakako jest. MFF ima retrospektive u Zagrebu i Slavonskom Brodu, a poseban učinak ovog festivala naša je lokalna produkcija, iznikla iz našeg festivala – kazao je Robert Bubalo, producent 13. izdanja MFF-a.

Festivalski program

Direktor festivala Tomislav Topić naglašava kako je Damir Čučić, selektor MFF-a 2012., od 250 pristiglih filmova odabrao doista najbolje od najboljeg, pa su se u natjecateljskom dijelu programa našli dokumentarci koji su ovjenčani nagradama u Cannesu i Berlinu. Posebno se osvrnuo na festivalski program “Kratki povratak kući“, a riječ je o deset kratkih igranih filmova u kojima glume Širokobriježani Vinko Kraljević, Goran Bogdan i Petar Leventić te Slaven Knezović čija je majka Širokobriježanka. Među 40 filmova na ovom festivalu našao se i dokumentarac “Rock potres“ Marija Ćužića iz Višića, koji u Tokiju predaje engleski. - Presretan sam zbog toga što moj film o rock koncertu za nastradale od potresa i tsunamija u Japanu ima svjetsku premijeru u mojoj Hercegovini. Cijeli Višići ponosni su na mene, a posebno moja baka Anka - emotivan je Mario Ćužić. Na premijeru njegova filma došli su rodbina i prijatelji iz Višića. Sunshine Ison, ataše za kulturu Veleposlanstva SAD-a u BiH, a posebno se dojmila hrabrost žena u filmu “3 dana“ Zdenka Jurilja. Na projekcijama sreli smo i glumicu Marijanu Mikulić, a na festival stižu brojni gosti.

Opušteno ozračje

Ovaj festival tradicionalno krasi opušteno ozračje, bez blaziranog glamura. Vladimir Vava Mikulić, prevoditelj i voditelj programa, dobri je duh MFF-a i predvoditelj ekipe “zadužene“ za kocke vedrine. Podsjetio nas je na Petera Ustinova koji reče kako mu je smijeh uvijek zvučao kao najljepša glazba koja liječi od sumorne stvarnosti što izbija iz kadrova niza recentnih dokumentaraca. Mora joj se nekako doskočiti, a humor je najučinkovitije oružje. Netko od Zagrepčana kazao je: - Kad netko u BiH želi pogledati dobar film, snimi film, a kad hoće pogledati više dobrih filmova, organizira dobar festival!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije