PROGON KRŠĆANA

Najmanje tisuću misionara ubijeno je od 1980. do 2011. godine

Lukrecija
26.03.2012.
u 09:18

Broj nasilno usmrćenih muškaraca i žena koji su diljem svijeta naviještali Krista objavljen je tijekom vikenda u kojemu je održana 20. talijanska “molitva i post u znak sjećanja na misionare mučenike”.

Najmanje tisuću misionara ubijeno je u svijetu od 1980. do 2011. godine, pišu vatikanske novine “L’Osservatore Romano”.

U znak sjećanja

Broj nasilno usmrćenih muškaraca i žena koji su diljem svijeta naviještali Krista objavljen je tijekom vikenda u kojemu je održana 20. talijanska “molitva i post u znak sjećanja na misionare mučenike”.

Lukrecija Mamić, redovnica Družbe sestara službenica milosrđa, koja je ubijena u pljačkaškom napadu u Africi, a koja je od čitatelja Večernjaka proglašena Osobom godine 2011. u BiH je također jedna od žrtava nasilja, koji su ubijeni vršeći misionarsku službu.

Časna sestra Lukrecija Mamić vodila je u Burundiju biskupijsku bolnicu, te centre za neuhranjene i oboljele od side. Stradala je kada su lopovi provalili u samostan Kiremba, prilikom čega su i pretukli časnu sestru iz Italije. U tom napadu je otet samostanski vozač, a kasnije, također, ubijen uz cestu izvan samostana.

I danas se ubijaju

Spomen-dan se svake godine slavi 24. ožujka, na obljetnicu ubojstva nadbiskupa Oscara Romera, usmrćenog tijekom mise u San Salvadoru. I danas kršćanske misionare progone i ubijaju zato što žele promijeniti logiku sebičnosti i nepravde, izjavio je za vatikanski list Gianni Cesena, voditelj talijanskih papinskih misijskih djela.

I tijekom 2011. nasilje ne prestaje. Iz podataka proizlazi da je nasilnom smrću prošle godine umrlo 26 pastoralnih djelatnika diljem svijeta, jedan više nego u 2010. godini: 18 svećenika, 4 redovnice i četiri laika. Već treću godinu za redom, sa velikim brojem ubijenih pastoralnih djelatnika na prvom mjestu se nalazi Amerika:13 svećenika i dva laika, potom slijedi Afrika sa 6 ubijenih pastoralnih djelatnika...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?