ZATVOR

Najsigurniji u BiH

zatvor
PIXSELL
04.06.2011.
u 12:50

Izgradnja državnog zatvora visoke sigurnosti u potpunosti će biti završena do 2013. godine

Ministarstvo pravosuđa BiH održalo je stručnu, interaktivnu konferenciju, na kojoj je predstavnicima stručne javnosti i relevantnih institucija predstavljen glavni projekt izgradnje državnog zatvora. Bila je ovo prilika za razmjenu stručnih mišljenja o funkcioniranju budućeg državnog zatvora, uz detaljno upoznavanje sa strukturom i namjenom objekta.

Suvremen i siguran

Glavne karakteristike projekta čine ovaj zatvor suvremenijim i sigurnijim u odnosu na sve druge ustanove slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu. Projektom su potpuno zadovoljeni europski zatvorski standardi. Najveći dio sredstava bit će utrošen na najnovije visokosigurnosne sustave. Objekt će imati neto-površinu od oko 24.000 m2, a sadržavat će samo jednokrevetne ćelije, površine oko 12 m2. Po potrebi će se osiguravati sva potrebna liječnička zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga. Objekat će imati minimalne troškove za energente zbog maksimalne uštede energije kroz korištenje samoobnovljivih izvora energije te minimalne troškove održavanja. Tim tehničke pomoći koji je izradio projektnu dokumentaciju čini skupina od tridesetak eksperata iz različitih oblasti: arhitekture, građevinarstva, instalacije vodovoda i kanalizacije, strojarstva, elektroinstalacije, sigurnosnih sustava, puteva i vanjskog uređenja, zaštite okoline, samoodrživih izvora energije, tretmana otpadnih materija, javnih nabava, zapošljavanja zatvorenika, uz eksperte s dugogodišnjim iskustvom u rukovođenju ovakvih institucija.

Domaće tvrtke

Podsjećamo, raspisan je prvi tender za izvođenje pripremnih radova na izgradnji državnog zatvora. Sljedećeg tjedna bit će raspisana još dva tendera s po dva lota (za pristupne put i uličnu rasvjetu, nadzor nad radovima na pristupnom putu i rasvjeti). Radovi su planski podijeljeni na manje cjeline, sve kako bi se na tendere prijavilo što više izvođača.

Izgradnja državnog zatvora visoke bezbjednosti, u potpunosti će biti završena do 2013. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?