REKORDI

Najtopliji Mostar 1901. s 46,2 stupnja

vrijeme
Zoran Grizelj
13.07.2011.
u 15:32

U gradu na Neretvi svakih pet do šest godina česte su temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva, kazao je Majstorović

Temperature zraka lagano dosežu okruglu brojku od 40 Celzijevih stupnjeva. Polako se primiče psihička granica, ali i tjelesna, kada uistinu postaje neizdrživo boraviti u vanjskom prostoru. Tako je, primjerice, prema FHMZ-u jučer u 14 sati u Čapljini izmjereno visokih 39 Celzijevih stupnjeva, dok je u Mostaru i Stocu bilo 38 stupnjeva. A koliko su iznosili temperaturni rekordi?

Stari rekordi

Kako nam je kazao Željko Majstorović, klimatolog iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda, taj rekord je postignut davne 1901., kada je u Mostaru izmjereno visokih 46,2 Celzijeva stupnja. Što se tiče Bosne, Sarajevo drži rekord iz 1946. kada je izmjereno 40 Celzijevih stupnjeva. Majstorović nam je kazao i kako postoje određena desetljeća koja su bila toplija. To se posebno odnosi na razdoblje između 2001. i 2010. kada je postignuto mnoštvo temperaturnih rekorda. Tako je spomenuo da je, u novije vrijeme, u Tuzli 24. srpnja 2007. izmjereno 40,7 stupnjeva, a istog dana je u Gradačcu izmjereno 40,5 stupnjeva. U Livnu je primjerice 29. srpnja 2006. izmjereno 37,6 Celzijevih stupnjeva.

- 24. kolovoza 2007. u Mostaru je izmjeren 43,1 Celzijev stupanj. Godinu dana prije, 29. srpnja, izmjeren je 41,2 Celzijeva stupnja, kazao nam je Majstorović. Dodao je kako u Mostaru, otprilike svakih 5,6 godina, temperature preko 40 Celzijevih stupnjeva su dosta česte. Što se tiče dugoročne prognoze za srpanj, kazao nam je kako će biti toplije od višegodišnjeg prosjeka, a bit će više i toplijih i sunčanih dana. - Tako će se vrijeme zadržati do sredine kolovoza, s time da ne bi trebalo biti rekordnih temperatura, iako je to sada teško predvidjeti, kazao nam je Majstorović.

Dolazi i toplije vrijeme

Prema dugoročnoj prognozi koju su napravili klimatolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do 15. srpnja očekuje nas nešto toplije vrijeme. Trebali bi se pripaziti, negdje krajem mjeseca, jer je kao “toplije” obilježeno vremensko razdoblje od 21. do 25. srpnja.

Majstorović nam je kazao kako se trenutno ne vide neke veće poremećaje, mada može biti lokalnih pljuskova, ali u suštini će biti sunčano i toplo. Tako nam ne preostaje ništa drugo nego da se pridržavamo uputa liječnika i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, da u najtoplije doba dana, ne izlazimo vani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?