Na dva kotača

Najugroženiji sudionici prometa – motociklisti bez kacige

'11.04.2010., Pozega - Motociklisti se provezli Pozegom te otisli na blagoslov kod svecenika. Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL'
'Dusko Mirkovic/PIXSELL'
03.04.2012.
u 08:38

Jedni prebrzo voze i ne nose kacigu, drugi otimaju prednost i skreću bez pokazivača smjera

Proljeće je iz garaža – gdje su proveli zimu – na prometnice izmamilo brojne dvokotače. Njihovo prisustvo na cestama traži i dodatan oprez vozača automobila jer su motociklisti i mopedisti prema statistici MUP-a najugroženiji sudionici u prometu.

U prosjeku, svaka 41. nesreća u 2011. godini završila je pogibijom vozača ili putnika, odnosno u 3474 prometne nesreće u kojima su sudjelovali motociklisti i mopedisti poginulo je 85 osoba (75 motociklista i 10 mopedista). Još je gora statistika ozlijeđenih (njih čak 2609), pa možemo reći da prometna nesreća u kojoj sudjeluju motociklisti i mopedisti u pravilu završava s ozljedama.

Ako uzmemo u obzir da je u Hrvatskoj registrirano 111.653 mopeda i 62.899 motocikala u odnosu na 1,524.028 osobnih automobila – u kojima je u 2011. godini poginula 261 osoba – statistika još manje ide na ruku vozačima dvokotača. Prometni su policajci lani čak 11.922 mopedista i motociklista zatekli u vožnji bez zaštitne kacige. Kazna za nenošenje kacige iznosi tisuću kuna, ali prava cijena za prekršitelja može biti i mnogo veća dogodi li se prometna nesreća.

Prema MUP-u, najčešće pogreške motociklista su precjenjivanje vlastite sposobnosti i podcjenjivanje opasnosti, nenošenje kacige, vožnja neprilagođenom brzinom, vožnja nogostupom, upravljanje neregistriranim motociklima i bez položenog vozačkog ispita te uklanjanje blokade s mopeda.

S druge strane, najčešće su pogreške vozača automobila nedovoljna provjera mrtvog kuta, skretanje i prestrojavanje bez "žmigavca", oduzimanje prednosti motociklima te neoprezno otvaranje vrata u zaustavljenoj koloni. Motociklistu ne treba mnogo da izgubi ravnotežu i padne s motocikla.

Također, motocikl je osjetljiviji na stanje podloge nego automobil, pa šahtovi, blato, šljunak na cesti, kolotrazi, rupe na cestama znatno otežavaju vožnju motociklima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?