ANALIZA

Najveće troškove života u regiji imaju bh. građani

\'podravina, bjelovar, trgovina, 05.03.09. detalj iz jednog trgovackog lanca u bjelovaru snimio: Damir Spehar, Vecernji list\'
Damir Špehar/PIXSELL
12.09.2011.
u 09:42

Standard radnika je toliko loš da s jednom prosječnom plaćom ne mogu preživjeti

Bosanci i Hercegovci imaju najveće troškove života u odnosu na cijelu regiju, a što pokazuju odnos cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i prosječnih primanja u Bosni i Hercegovini. Tako osnovne prehrambene proizvode građani u BiH plaćaju skuplje i do 30 posto, dok su im mjesečna primanja među najnižim u okruženju.

Ne mogu preživjeti

Standard radnika je toliko loš da sa jednom prosječnom plaćom ne mogu preživjeti od prvog do prvog u mjesecu, a posebice su ugroženi oni kojima su plaće neredovite ili koji rade sezonske poslove, te plaću primaju samo tri-četiri mjeseca u godini.

Premda ni okruženju mnogima ne “cvjetaju ruže”, uglavnom lakše prežive od građana u BiH.

Iako se plaće u Srbiji tek nešto niže od prosjeka u BiH, ali je zato u BiH skuplje brašno i prerađevine od brašna, prerađevine od mesa, mlijeko, mast, pirinač, kupus, luk, grašak, sardine i mnogi drugi proizvodi.

U odnosu na Hrvatsku i Crnu Goru, stanovnici BiH plaćaju nešto skuplje proizvode, dok su prosječna primanja stanovnika ovih država mnogo veća u odnosu na primanja u BiH.

Prosječnoj plaći u BiH od 820 maraka, i nije tako ni loše, da prosjek ne vara. Naime, dok se plaće državnih službenika, čelnika banaka i osiguravajućih kuća oko desetak tisuća maraka i više, zaposlenici u mnogim industrijskim granama, trgovinama te većina u privatnim tvrtkama prime svakog mjeseca tek polovicu prosjeka.

Prosječna primanja stanovnika Hrvatske skoro su dvostruko veća nego u Bosni i Hercegovini i iznose oko 1.430 maraka, dok je prosječna plaća u Crnoj Gori u srpnju iznosila više od 930 maraka. Prosječna primanja u Srbiji manja su za oko 50 KM i iznose 753 KM.

Sve je počelo 2010.

Cijene u BiH su bile stabilne do pred kraj 2010. godine, kada je sve počelo poskupljivati, a izdvajanja za osnovne troškove života nastavile nekontrolirano rasti. 
Tako je u posljednje vrijeme došlo do poskupljenja pilećeg mesa i ribe, dok susjedi nisu mijenjali cijene ovih proizvoda.
Četveročlana obitelj u BiH u srpnju ove godine za sindikalnu potrošačku košaricu trebala je izdvojiti 1.742 marke, što je za oko 135 maraka više ili 8,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najveći rast troškova zabilježen je kod prehrane, jer je u srpnju ove godine četveročlana obitelj za ishranu trebala izdvojiti 14,1 posto više novca nego u istom mjesecu prošle godine.
Prosječna plaća ne prati rast troškova, jer je u srpnju ove godine iznosila 820 maraka i veća je za tridesetak maraka u odnosu na prosječnu plaću iz istog razdoblja lani.
Tako s prosječno isplaćenom plaćom u srpnju ove godine četveročlana obitelj može osigurati tek 46,5 posto sindikalne košarice, dok je u prošloj godini mogla kupiti oko 50 posto ovih proizvoda i usluga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?