Ustavne reforme FBiH

Najviše sukoba bit će oko uloge Parlamenta i ovlasti županija

Parlament
25.06.2013.
u 09:05

Stavovi prezentirani na jučerašnjem posebnom zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pokazuju da će biti vrlo teško uskladiti želje i prioritete stranaka

Sve parlamentarne stranke podupiru proces ustavne reforme u Federaciji BiH i pozdravljaju preporuke stručnog tima koji je radio pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a kao “polaznu osnovu”. Međutim, stavovi prezentirani na jučerašnjem posebnom zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pokazuju da će biti vrlo teško uskladiti želje i prioritete stranaka posebno kada je u pitanju uloga županija. Nakon uvodnih riječi članova stručne skupine, koji su uopćeno izložili svoje preporuke, uslijedila su obraćanja predsjednika stranačkih klubova, koji su bili poprilično oprečni, a došlo je i do razmjene nekoliko oštrih polemika, kojima su svjedočili brojni županijski i općinski čelnici u ulozi gostiju zasjedanja. Ismet Osmanović iz SDA kazao je da promjene Ustava moraju biti sukladne bh. realnosti i potrebi reforme državnog Ustava. - O svakoj od ovih preporuka trebat će se voditi opsežna rasprava. Ključni problem FBiH su nadležnosti, a stručna skupina se toga nije dotaknula. Teško je sve ovlasti koje imaju županije stisnuti u sedam ili 10 ministarstava, kao što se predlaže - kazao je Osmanović, problematizirajući i predloženo smanjenje broja zastupnika i ukidanje profesionalnog statusa parlamentaraca u situaciji kada se povećava uloga Parlamenta FBiH. Predsjednik Kluba SDP-a Jasenko Selimović kazao je da je ustavnom reformom potrebno uspostaviti balans između nacionalnog i građanskog. Otvoreno se založio za slabljenje pozicije županija, a jačanje Federacije i lokalnih zajednica. - Predstojećim ustavnim promjenama treba jačati nadležnosti Federacije, a ukidati nadležnosti županija. Županije treba zadržati samo kao teritorijalne organizacije - kazao je Selimović napomenuvši kako Federaciji mnogo više odgovara parlamentarni, nego postojeći polupredsjednički sustav.

S druge strane, predsjednica Kluba HDZ-a 1990. Slavica Josipović je upravo na primjeru SDP-ovog zalaganja za razvlašćivanje županija zaključila kako postoje velike razlike u stavovima, jer je jasno da hrvatske stranke neće pristati na to. Dodala je da ona Federaciju danas doživljava kao entitet s bošnjačkom dominacijom u političkom i institucionalnom smislu, što je ilustrirala na primjeru zapošljavanja skoro isključivo Bošnjaka u Sarajevu. To je izazvalo niz polemika koje je pokrenuo Ismet Osmanović tvrdeći da Hrvati nisu majorizirani i da Ustav jamči jednakopravnost Hrvata i Bošnjaka. Odgovorio mu je predsjednik Kluba HDZ-a BiH Marinko Čavara podsjetivši na činjenicu da je i postojeća vlast izabrana isključivo po volji bošnjačkih birača. - Oni koji su pristali biti hrvatski Sejde Bajramovići u federalnoj vlasti ne predstavljaju Hrvate, već sebe i svoju sramotu - ustvrdio je Čavara. Kada su u pitanju preporuke stručnoga tima za reformu Ustava FBiH, Čavara je kazao kako tu ima i dobrih i loših prijedloga. - No, važno je pokrenuti proces, a vjerujem da je moguće pomiriti različite političke koncepte - kazao je Čavara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?