Prikupljena sredstva

Nakon 15 dana kašnjenja, Federacija isplatila plaće

Banka
26.04.2013.
u 09:31

Federalni ministar financija Ante Krajina poručio kako je stanje u Federaciji krajnje ozbiljno i teško

Nakon 15 dana kašnjenja, jučer su isplaćene plaće korisnicima federalnog proračuna, odnosno u svim federalnim tijelima uprave, potvrdio je za agenciju Anadolija federalni ministar financija Ante Krajina. “Danas smo riješili pitanje isplata plaća federalnim tijelima. Plaće idu sa zakašnjenjem, ali isplaćene su. Sakupili smo novac. Danas su izvršeni nalozi, dano je sve na banke. Oni koji imaju račune u istim bankama, imat će danas novac na računima, a oni koji nemaju račune u tim bankama, novac će na raspolaganju imati sutra”, rekao je jučer ministar Krajina. Na pitanje kako će u budućnosti biti servisirane obveze prema korisnicima federalnog proračuna, Krajina je odgovorio narodnom izrekom - “Novi dan, nova nafaka”. “Samo je budali sve ravno do mora, samo je budali voda do koljena. Situacija je sigurno ozbiljna. Normalno da sve ovo zabrinjava normalnog i odgovornog čovjeka”, dodao je. On je potvrdio da je situacija u Federaciji BiH “stvarno teška”. “U idućem mjesecu ćemo, vjerujem, imati bolju situaciju. Ja očekujem uvjete za nastavak stand by aranžmana i dobit ćemo ovu prvu tranšu koju smo trebali dobiti još u trećem mjesecu.

Ona će biti negdje u prvoj dekadi petog mjeseca. Prema tome, očekujemo da bi u šestom mjesecu ove godine trebala biti dostupna sredstva planirana od Europske komisije (EK). A onda bi trebalo biti i dividende. I prihodi se popravljaju u drugom i trećem kvartalu, takva je inače tradicija. Mislim da ćemo mi popraviti situaciju u FBiH što se tiče likvidnosti u proračunu”, ocijenio je Krajina. Nadalje, Krajina je naglasio da s ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti mora doći do odgovornijeg ponašanja izabranih dužnosnika, zakonodavnih i izvršnih čimbenika u vlasti. “Morat će se ograničavati javna potrošnja, uvesti više odgovornosti u donošenje odluka i stvaranje reda”, naglasio je federalni ministar financija. Upitan bi li moglo doći i do kašnjenja i mirovina, Krajina je odgovorio da to ovisi o punjenju fondova, odnosno broja zaposlenih i uplate doprinosa za njih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?