RATNI ZLOČINI

Nakon 67 godina Nijemci osuđeni za masakr na sjeveru Italije

rat
Reuters
07.07.2011.
u 07:39

Osuđenici su bili članovi Goehringovih trupa u Drugom svjetskom ratu, a u presudi stoji kako su odgovorni za ubojstva najmanje 140 civila na području Modene

Devetorica Nijemaca u poznim godinama osuđena su na doživotni zatvor zbog masakra stotina ljudi na sjeveru Italije 1944. godine, javlja Telegraph. Osuđenici su bili članovi Goehringovih trupa u Drugom svjetskom ratu koje su pokušale slomiti otpor talijanskih civila. U presudi stoji kako su odgovorni za masakr najmanje 140 civila samo na području Modene, a presuda se odnosi i na masakre u okolici Bologne i Arezzoa.

Suđenje je počelo u studenom prošle godine nakon petogodišnje istrage, a optuženi su osuđeni u odsutstvu. - Konačno je izvojevana pravda za žrtve i njihove obitelji, a krvave stranice povijesti su zatvorena - rekao je tužioc iz Modene Demos Malavasi te dodao kako je prošlo 67 godina, ali pravda je izvršena.

Sudac Vincenzo Santoro je pri čitanju presude naglasio kako su protiv trojice već preminulih optužbe odbačene, a među osuđenima su 90-godišnji vodnik Wilhelm Karl Stark, 93-godišnji poručnik Ferdinand Osterhaus, 91-godišnji kapetan Helmut Odenwald te vojnici Herbert Wilke (92), Erich Koeppe (91), Hans Georg Karl Winkler i Karl Friedrich Mess, obojica 80-godišnjaci.

Obitelji žrtava koji su u veronskoj sudnici bili u pratnji lokalnih gradonačelnika presudu su dočekale na galeriji sudnice, a osuđenici bi im, prema presudi, trebali isplatiti i naknadu za mučka ubojstva najbližih.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

MO
mozel
12:02 07.07.2011.

Kada ce nasemu 92 godisnjem partizanskom krvniku suditi za ubojstva koje je svojom rukom ubijao a da nekazem kasnije sta je sve radio.Ovaj \"KAPITALAC\" treba sto prije pred sud pravde i jos njegove kolege.

CI
cinbenik
19:46 08.07.2011.

Sreca je Talijanima pa su tamo bili Nijemci,a ne ****** inace bi bilo 1140 zrtava.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije