Herc iskrice

Nakon babljeg ljeta na redu je vruća politička jesen

Izbori
01.10.2012.
u 09:29

U nedjelju su općinski izbori koji će pokazati opće političko raspoloženje i raspoloživost političkih struktura u neraspoloženoj BiH

Nakon dugog, nezapamćeno toplog ljeta koje će se dugo pamtiti, uslijedilo je bablje ljeto. Na redu je vruća politička jesen. U nedjelju su općinski izbori koji će pokazati opće političko raspoloženje i raspoloživost političkih struktura u neraspoloženoj BiH. A onda su valjda konačno na redu te (s)ustavne promjene u Bosni i Hercegovini. Roderick Moore, zamjenik visokog predstavnika, kazao je za Večernjak da zabrinutost bh. Hrvata za svoj položaj u BiH treba ozbiljno uzeti u razmatranje i da se time valja pozabaviti i institucionalno i na druge načine. Možda i kroz presudu Sejdić-Finci. Svi se nekako slažu s time da se položaj bh. Hrvata treba u velikoj mjeri popraviti, a na djelu vidimo kako se neke političke strukture u još većoj mjeri zalažu za centralizaciju svega i svačega, a na taj način i marginaliziciju hrvatskog korpusa u BiH. Postoji poslovica: Čije ovce, toga i ledina. yBosanskohercegovački unitaristi nastoje centralizirati fiskalne i monetarne tokove po novoj formulaciji te poslovice: Čiji novci, toga i bh. ledina!

I novo izvješće Međunarodne krizne skupine naglašava potrebu popravljanja pozicije Hrvata u Bosni i Hercegovini te predlaže jačanje pozicije općina. Službeni Zagreb nije zadovoljan pozicijom svojih sunarodnjaka u BiH, a bh. Hrvati nisu zadovoljni pozicijom Lijepe naše u trenutačnom rasporedu snaga u Europi i svijetu. Valjda će se s ulaskom RH u Europsku uniju to promijeniti, kako bi se zadržao hrvatski ostatak ostataka u BiH. Sve su glasnija mišljenja da bh. Hrvati trebaju imati neku teritorijalnu konkretnu jedinicu, entitet, zajednicu županija, skup općina, ili nešto slično, kao teritorijalno jamstvo konstitutivnosti i opstojnosti. U promemoriji biskupa dr. Ratka Perića dr. Ivi Josipoviću posebno je naglašeno ovo pitanje. Hoće li biti glasnih i jasnih odgovora od odgovornih? Ili će i dalje raditi po starom, a onda opet ponavljati kako položaj Hrvata u BiH treba popraviti. Inače mu prijeti politički, a potom i biološki nestanak.

Hrvati u BiH uspijevali su preživjeti broje režime koji im nisu bili skloni pa mnogi vjeruju u neuništivost onih koji su tu od stoljeća sedmog. Pitali su jednog stogodišnjaka kako je doživio toliku starost,a on im objasni:

- Kad sam se prije 80 godina oženio, ja i supruga dogovorili smo se da će bračni partner koji bude kriv prilikom bračnih svađa morati dva sata u šetnju. Tako sam ja veliki dio svoga života proveo šećući po svježem zraku!

Dug je i trnovit put pojedinih naroda do ostvarenja njihovih narodnih prava. Dok se god ne riješe nacionalna i građanska pitanja u BiH, u pitanju bit će njezin prelazak s neeuropske stranputice na europski put. Ili za neke bosanskohercegovačke političke paše stranputica više paše. Pa sve sliči na onaj vic o Zagorcu Juri i njegovom gemištu:

-Zašto bi Jura najradije bio žirafa?

-Da mu gemišt što dulje curi niz vrat!

Ili je BiH zarobljena u svom balkanskom ataru i može kročiti samo svojim stranputicama koje nemaju priključka na europski put. Neki misle da će BiH dovesti u Europu kao Mujo kad je glumio Jamesa Bonda. Uskočio je u tramvaj, uperio pištolj u vozača tramvaja i zapovijedio mu:

-Prati onaj automobili ispred nas!

Kako stvari u Bosni i Hercegovini stoje, a stoje li, stoje, bez jakih međunarodnih tutora ostat će i dalje stajati, ili samo stupčiti u mjestu. No, mogu li vanjski prijatelji BiH pomoći, veliko je pitanje. Jer tko god izvana nešto dobro pokuša, uvijek ga netko iznutra spriječi. Jedan strani stručnjak bio je skupo plaćen da uradi jako precizan posao u BiH, ali nikako mu nije uspijevalo. Oni što su ga angažirali i skupo platili počeli su sumnjati u njegovu stručnost, a on im objasni:

-Svaki put kad mi treba još samo jedan trenutak preciznosti netko me klepne po ramenu i vikne: To, majstore!

Ključne riječi

Komentara 1

GO
google385
06:52 03.10.2012.

to majstore.da nema ovog vrane vukoje tribalo bi ga izmisliti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?