ODOBRENJE

Nakon nagodbe kreću iskapanja tijela u Bugojnu

Zupetnica
Arhiva VL
17.05.2011.
u 11:21

Iskapanja bi se obavila u naselju Vrbanja gdje bi se trebala nalaziti tijela Gvozdena, Kovačevića i Miloša

Na temelju saznanja dobivenih od Enesa Handžića, bivšeg pomoćnika zapovjednika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije BiH koji se krajem prošlog mjeseca zbog zločina nad Hrvatima Bugojna, nagodio s Tužiteljstvom BiH, u Bugojnu u srijedu, 17. svibnja s početkom u 9 sati počinju ekshumacije, samo sat nakon ročišta na kojemu bi se Sud BiH trebao izjasniti prihvaća li Handžićev sporazum s Tužiteljstvom BiH.

Iskapanja bi se trebala obaviti u naselju Vrbanja gdje bi se, prema informacijama koje je dao Handžić, a potvrdio nam je to Marko Jurišić, predstavnik Instituta za nestale osobe BiH, mogla nalaziti tijela trojice od 20 nestalih Hrvata iz Bugojna - Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša-Krndelja. Lokaciju na kojoj će se obaviti ekshumacije od petka osigurava policija. “Zahtjevu za ekshumacije u Bugojnu Sud BiH odgovorio je u rekordnom roku tako da s potragom za posmrtnim ostacima trojice nestalih možemo početi u srijedu, 17. svibnja.

Imamo saznanja da su tijela pougljena, više puta spaljena. Nađemo li ih, nisam siguran hoćemo li moći izvući uzorak za DNK analizu. No, o svemu je još prerano govoriti.

Preciznih podataka nema dok se ne uradi ekshumacija i identifikacija“, kaže Jurišić. Pronađu li i identificiraju tijela trojice od 20 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša bit će to početak kraja agonije obitelji koja traje skoro 18 godina, od njihova nestanka u ljeto i jesen 1993. godine.

Je li Handžićeva nagodba ključna za otkrivanje istine o nestalim, ali i procesuiranje prvih u lancu odgovornosti, prije svih Dževada Mlaće, ratnog načelnika Bugojna, znat će se uskoro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?