Posavina

Napravio džem od smokava sa rajčicama

hobi
Nada Koturić
13.01.2012.
u 12:15

Poseban proizvod - Sve što je domaće nije mu strano, slogan je Nike. Okus džema koji se spravlja od neobičnih sastojaka je drugačiji od bilo čega što je dosada probano, a svi koji su ga probali imaju riječi hvale

Niko Anđić iz Donje Mahale poznat je u lokalnim okvirima po svemu što je domaće, izvorno, autohtono. Izvorne posavske note njegova su velika ljubav.;domaće pasmine životinja, osobito pasa koji su mu donijeli brojne domaće i ino nagrade također, kao i uzgoj ukrasne divljači i peradi.

Miks mediterana

Osim u glazbi, gdje isključivo dominiraju zvuci rodnoga kraja , šargija i violina, u ostalim oblastima ili bolje rečeno raznovrsnim hobijima, voli praviti miks Mediterana sa Posavinom. U njegovom vrtu tako uspješno rastu smokve na kojima bi, zbog četiri berbe, pozavidjela i Hercegovina, uz srndaće u Posavini su se udomaćili i magarci a jelovnik je obogatio novim slatkim jelom. Niko je sa suprugom spravio neobičan džem – ujedinio je na prvi pogled nespojivo - mediteransku smokvu sa posavskom rajčicom. Tipična povrtlarska kultura, jedna od dominantnih u Posavini – rajčica, sada je na meniju Anđićević, ne kao salata ili drugo slano jelo, već u sastavu džema.

Džem rajčice

Napravili su tako jedini (prema našim saznanjima) džem od smokvama ali bez svih voćarskih kultura (šljiva i sl.) Niko je eksperimentirao i dobio uspješan miks stavljajući u džem rajčice. U zimskoj ostavi Andjićević, upravo je taj džem zauzeo najviše prostora. Okus je i nas osvojio pa smo recept željeli podijeliti sa svim gastro-sladokuscima koji bi već sljedeće godine mogli napraviti ovaj slatki miks- možda i za tržište. -Ovo je smokva petrovka koja rađa tri do četiri puta a posljednji put ostavlja se za kompot. Od tih smokava proizvodimo domaći pekmez, slatko, kompot, pokazuje nam Niko u vrtu uzgojene smokve. -U džem od smokava stavljam domaći i isključivo zeleni paradajz, što manji to bolji. Okus ovog džema koji se spravlja od neobičnih sastojaka, a koje je otkrio Niko Anđičević je drugačiji od bilo čega što je dosada probano, a svi koji su ga probali imaju riječi hvale.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?