ugrozio predsjednika

Naručio gyros i ostavio fascikl s planom osiguranja B. Obame

\'U.S. President Barack Obama delivers a statement pushing Congress to extend the payroll tax cut and unemployment insurance to the end of 2012, in the Eisenhower Executive Office Building in Washingt
Reuters/Pixsell
23.02.2012.
u 08:00

Propust: 
Ležerni agenti zaboravili su spise koji su mogli pasti u ruke terorista.

Ležernost jednog agenta FBI-ja mogla je ozbiljno ugroziti sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame za vrijeme njegova posjeta Cannesu u studenom prošle godine. Obama je tada nazočio summitu grupe G20 sazvanom zbog krize u eurozoni na kojem se, među ostalim, raspravljalo i o situaciji u Grčkoj.

Piše pismo Obami

Agent FBI-ja u libanonskom restoranu Al-Charq u Cannesu, samo 70-ak metara udaljenom od hotela Carlton gdje je trebao odsjesti predsjednik Obama, nakon ručka ostavio je na stolu strogo povjerljive tajne dokumente o planu i osiguranju američkog predsjednika. Sreća pa ti dokumenti nisu pali u ruke nekom tko ih je mogao dostaviti Al-Qa’idi ili drugoj terorističkoj organizaciji jer život američkog predsjednika Obame zasigurno bi bio ugrožen. Našao ih je djelatnik restorana, 26-godišnji Libanonac Bilal Hrshi. On je inače diplomirani informatičar iz sela Joubai na jugu Libanona, poznatog uporišta Hezbollaha, koji već 15 godina živi i radi u Cannesu. Hrshi je odmah nazvao FBI u Washingtonu te ih obavijestio.

– Ne smatram sebe herojem, učinio sam ono što bi učinio svaki pošten čovjek – kazao je za Večernji list Bilal Hrshi koji sada piše pismo predsjedniku Obami, nadajući se kako će američki predsjednik shvatiti da nisu svi Arapi teroristi i da većina Arapa i muslimana želi živjeti u miru i slobodi.

– Nadam se da ću imati priliku osobno upoznati predsjednika Obamu te mu sam objasniti kako sam mu ja, kao Libanonac, možda čak i spasio život – istaknuo je Bilal te ispričao što se to zapravo dogodilo.

– 2. studenoga 2011. godine, za vrijeme moje smjene u libanonskom restoranu Al-Charq, ušao je čovjek i naručio gyros. U ruci je imao veliki fascikl koji je odložio na stol dok je jeo. Nakon njegova odlaska prišao sam stolu kako bih ga pospremio i očistio te ugledao debeli fascikl koji je zaboravio. Odmah sam potrčao van u nadi da ću sustići čovjeka, ne sluteći njegov sadržaj. Međutim, više ga nije bilo na vidiku. Vratio sam se u restoran i kako nisam našao nikakvu adresu na fasciklu niti bilo što što bi upućivalo na to kome da ga vratim, otvorio sam ga i ostao u šoku – govori Bilal.

Nepovjerljivi agenti

Mladi Libanonac ne skriva gorčinu zbog reakcije šefa FBI-ja nakon što se predstavio i rekao kako u ruci drži njihove tajne dokumente.

– Nažalost, zbog mog naglaska i podrijetla u početku mi nisu vjerovali, ali kada sam im pročitao prvu stranicu njihova plana, u roku od tri minute došla su dva agenta, a jedan od njih bio je agent koji je fascikli i ostavio u našem restoranu – napomenuo je Bilal. Priznaje da mu je kamen pao sa srca kad ih je vidio.

– Čim sam im predao dokumente, upitali su me jesam li ih kopirao. U znak zahvale dobio sam od agenata FBI-ja bedž. Cijelo vrijeme svoga boravka u Cannesu bili su gosti u mojem restoran – zaključio je priču Bilal Hrshi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?