Školstvo u ZHŽ-u

Nastava je počela, ali štrajk pravno nije prekinut

Štrajk
24.01.2013.
u 10:46

Sindikati su kazali kako će poštovati odluku suda ali će uputiti žalbu

Stanje se smiruje. Nakon 10-ak burnih dana i događaja u školama ZHŽ-a vraća se uobičajeni život i rad. Napetosti se postupno smiruju, mada je ogorčenost prosvjetara još velika, a hoće li se odnosi županijske Vlade i školskih sindikata dovesti u korektno partnersko stanje, treba sačekati i vidjeti. No, kako najavljuju iz sindikata nakon sudske odluke o nezakonitosti i prekidu štrajka, njihova borba za svoja prava neće otupjeti i prestati.

Normalno odvijanje

Nastava u drugom polugodištu jučer se počela normalno odvijati. Sindikati su održali svoju skupštinu i odlučili da se ispoštuje odluka Općinskog suda u Širokom Brijegu.

- Postupili smo po rješenju Suda, nastava se izvodi, međutim, štrajk pravno nismo prekinuli. Na svim školama ostaje istaknut natpis ŠTRAJK. Danas će se uputiti žalba Županijskome sudu i pripremit ćemo obrasce za tužbe po svim točkama kolektivnog ugovora koje nisu ispoštovane, a Vlada ih je nakon isteka privremenog sporazuma dužna provoditi. To se sigurno odnosi na vrijeme od 30. lipnja 2011. do danas, a moguće je i prije. Ako Županijski sud uvaži našu žalbu, odlučit ćemo o daljnjim koracima, a u suprotnom žalit ćemo se Ustavnome sudu - kaže Nevenko Grbavac, predsjednik skupštine sindikata osnovnih škola. Što će dalje biti, hoće li Vlada ustrajati na provedbi najavljenih mjera štednje, hoće li plaće prosvjetnih djelatnika ili druga primanja biti manja i kasniti, zasad su samo pitanja, a odgovore nitko ne zna. Logično bi i dobro bilo da se ponovno pregovara i da Vlada, osokoljena presudom Suda, ne primjenjuje jednostrano zamišljene mjere štednje.

Plaća u petak

- Odlučit ćemo hoćemo li ili nećemo ići ako nas pozovu. Možemo se odazvati, ali kako sada stvari stoje ostat ćemo pri tome da se poštuje kolektivni ugovor, jer mi imamo veća prava i zaštitu po kolektivnom ugovoru nego po bilo kojem sporazumu - kaže Nevenko Grbavac. Naknada za topli obrok i prijevoz za prosinac, prema dosadašnjoj praksi trebali su biti isplaćeni do 15. siječnja, a plaća do sutra, 25. siječnja. “Plaća za prosinac i dugovanja za radni staž bit će isplaćeni sutra, odnosno u petak 25. 1., a naknada za topli obrok i prijevoz će se isplatiti za nekoliko dana”, rekao je ministar Radoslav Luburić.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mate45
14:37 24.01.2013.

Nemam ništa protiv da se borite za svoja prava ako smatrate da su vam uskraćena, ali vas molim da ne budete sebični i da našu nevinu djecu ne koristite u ostvarenju tih prava. Ima dosta drugih načina da postignete to pravo, a jedan od ostalih je i SUD. kojeg koriste svi ostali djelatnici koji ne rade sa djecom. To što se pozivate na kolektivni ugovor nije normalno, jer se svaki ugovor može i raskinuti i nije mu neograničeni rok trajanja. U svojoj bahatosti nemojte zaboraviti da nas poprilično ima na birou rada koji bi bili sretni da dobijemo priliku za rad i za daleko manju fiksnu platu i doprinose.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?