FINANCIJE

Nastavak pomoći MMF-a ovisi o rebalansu proračuna županija

bevanda
VL FOTO
19.08.2010.
u 07:48

Budući da FBiH još nije usvojila sve potrebne zakone, nije isključena odgoda isplate oko 38 milijuna eura

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda započelo je jučer višednevni posjet Bosni i Hercegovini tijekom kojeg nastoji utvrditi jesu li i u kojoj mjeri ispunjeni uvjeri iz stand-by aranžmana. Vjerojatno ključne razgovore predstavnici MMF-a imat će danas s dužnosnicima Federacije BiH, pred čijim vlastima je i bilo najviše reformskih zahtjeva.

Provedba svih reformi

Između ostalih, predviđeni su susreti s dužnosnicima federalnih ministarstava, a teme razgovora bit će izvršenje proračuna, analiza fiskalnog utjecaja novih zakona o plaćama, rebalans županijskih i federalnog proračuna, kao i provedba reformi u oblasti braniteljske populacije i socijalnih kategorija. Federacija BiH još nije usvojila sve potrebne zakone, zbog čega nije isključeno da MMF još jednom odgodi povlačenje četvrte tranše od oko 38 milijuna eura koja je BiH trebala biti isplaćena još u lipnju ove godine. Ministarstvo financija Federacije BiH izvršilo je svoje obveze, ali županije još nisu dostavile rebalansirane proračune, što bi mogao biti problem. Sukladno zahtjevima MMF-a, federalne vlasti su trebale usvojiti zakon o plaćama u organima vlasti, provesti reviziju u oblasti branitelja i beneficiranih mirovina, te izgraditi strategiju reforme mirovinskog sustava. Dio posla je urađen, a poseban napredak je ostvaren u socijalnoj oblasti, gdje su reformama i smanjenjem broja korisnika socijalnih davanja već ostvarene značajne uštede.

Veliki problem revizija

Problem ostaje revizija braniteljske populacije koja se odvija sporo i kaotično. Ipak, prve reakcije predstavnika MMF-a po dolasku u Sarajevo su pozitivne, jer je opća ocjena da se Federacija BiH drži programa Međunarodnoga monetarnog fonda. Ukoliko ovakav ritam bude zadržan, nova tranša stand-by aranžmana ipak bi nam mogla biti na raspolaganju. Iz Centralne banke ranije su upozorili da je povećan vanjski dug BiH u prošloj godini koji sada iznosi 21 posto bruto društvenog proizvoda, te da MMF više neće dozvoliti da njegove tranše idu u javnu potrošnju. Zbog toga ne čudi što će sve mjere koje su poduzele entitetske i državne vlasti biti pomno analizirane tijekom posjeta predstavnika MMF-a, koji su najavili da u BiH ostaju do kraja ovog mjeseca. Republika Srpska će vjerojatno ovog puta izbjeći ozbiljnije kritike Međunarodnog monetarnog fonda, iako je jasno da iz ovog entiteta dolaze opstrukcije usvajanja globalnog financijskog okvira za iduću godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?