Generalni štrajk

Nastavnike u RS-u tjerali silom u škole

Štrajk
22.01.2013.
u 10:06

Pregovori između vlasti RS-a i sindikata nisu uspjeli. I Milorad Dodik traži strpljenje, oporba kritizira vlast u RS-u

Iako su ga najavili generalnim i štrajkom koji će paralizirati cijeli sustav Republike Srpske, zbog čega je zabrinuta Vlada do posljednjeg sata tražila razgovor, u najavljeni sveopći štrajk u RS-u ipak nisu svi ušli. Prema službenim podacima Saveza sindikata RS-a u 135 osnovnih i srednjih škola, te na 24 fakulteta u Republici Srpskoj jučer je u potpunosti obustavljena nastava. Štrajkalo se i u oko 70 posto pravosudnih institucija, dok je u javnoj upravi u štrajk stupio samo Fond mirovinskog i invalidskog osiguranja RS-a. Iako je obustavu rada, nezadovoljna smanjenjem plaće od 10 posto, najavila i policija, zbog navodnih političkih pritisaka Sindikat MUP-a RS-a, ipak je odgodio takvu vrstu akcije. Čelnici sindikalnih organizacija jučer su priopćili da su zbog štrajka radnici u MUP-u, u javnoj upravi, u školama bili izloženi prijetnjama i ucjenama.

Predsjednik granskog sindikata prosvjete Stevan Milić izjavio je da su radnici tijekom noći i jučerašnjeg jutra bili izloženi mnogim pritiscima, te da su u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” četiri učiteljice fizički primorane otići u učionice. Pozivu na štrajk odazvalo se najmanje pripadnika policije Republike Srpske, što je prema riječima predsjednika granskog sindikata Duška Jandrića posljedica “izravnih prijetnji i pritisaka kojima su ljudi bili izloženi”. “U MUP-u RS-a su tako formulirali minimum procesa rada da su svi radnici prinuđeni doći na posao i raditi u punom kapacitetu. Takva je odredba nezakonita i mi ćemo je nastojati oboriti”, istaknuo je Jandrić. Predsjednik granskog sindikata pravosuđa Siniša Petković zadovoljan je odzivom svog članstva na štrajk. U njega je stupilo više od 70 posto pravosudnih i kazneno popravnih institucija u RS-u, a djelatnici samo poštuju minimum procesa rada.

“U štrajku ostajemo sve do trenutka dok nas Vlada pozove i ne ponudi neko prihvatljivo rješenje”, pojasnio je Petković. Spomenimo da su čelnici Vlade RS-a, uključujući i predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika, molili sindikate da odustanu od najavljenog štrajka. Rješenje o smanjenju plaća od deset posto, koje je Vlada RS-a donijela, prema tvrdnjama Milorada Dodika, bilo bi poništeno početkom iduće godine, kad bi bile vraćene na stare iznose. Generalni štrajk četiri granska sidikata u RS-u bio je prostor i za političko prepucavanje između vlasti i oporbe. Najvatreniji kritičari aktualne SNSD-ove vlasti i njihovi politički partneri na državnoj razini BiH, čelnici SDS-a, tvrde da je vlast nesposobna i korumpirana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?