NATO summit

NATO Summit: Ostvaren je značajan napredak u BiH

NATO
21.05.2012.
u 15:12

Vrata NATO-a ostaju otvorena svim europskim demokracijama koja dijele vrijednosti Saveza

NATO će i dalje pridonositi stabilnosti i sigurnosti strateški važne regije Balkana i ostavlja svoja vrata otvorenima svim zemljama regije koje žele ući u NATO i ispunjavaju uslove za članstvo, poručili su čelnici Sjevernoatlanskog saveza sa summita u Chicagu, prema tekstu deklaracije koju je u ponedjeljak objavio NATO.

U završnoj deklaraciji sastanka na vrhu, šefovi država i vlada članica NATO-a poručili su da vrata NATO-a ostaju otvorena svim europskim demokracijama koja dijele vrijednosti Saveza, koje žele i mogu preuzeti odgovornosti i obaveze članstva.

Pratit ćemo napredak svih partnera koji se žele priključiti NATO-u, procjenjujući svakog od njih na temelju vlastitih postignuća, navodi se u deklaraciji 28 čelnika savezničkih zemalja, prenosi Hina. NATO je najavio da će pozvati Makedoniju u članstvo čim se postigne obostrano prihvatljivo rješenje spora oko imena s Grčkom koja blokira priključenje te zemlje od summita u Bukureštu 2008. Saveznici podupiru i aspiracije BiH te pozdravljaju "značajan napredak" ostvaren posljednjih mjeseci, posebno uspostavu Vijeća ministara i sporazum o registriranju nepokretne vojne imovine.

Pozivamo političke čelnike u BiH da budu konstruktivni u primjeni sporazuma bez odgađanja kako bi što prije pokrenuli prvi Akcijski plan za članstvo (MAP), stoji u završnoj deklaraciji. Slična poruka upućena je i Crnoj Gori koju se poziva na nastavak političkih, ekonomskih i obrambenih reformi kako bi se približila Savezu koji, navodi se, cijeni doprinos Podgorice regionalnoj sigurnosti i misiji ISAF u Afganistanu. Čelnici Sjevernoatlanskog saveza ističu i da su spremni na jačanje dijaloga i praktične suradnje sa Srbijom, pozivajući je na dodatne napore za konsolidaciju mira i stabilnosti na Kosovu. Od kosovskih Albanaca i vlasti u Beogradu traže rješavanje ostalih otvorenih pitanja te potvrđuju predanost mirovnoj operaciji KFOR koja će se, kažu saveznici, smanjiti čim to dopuste sigurnosne prilike.
Najvažniji zaključak dosad najvećeg sastanka na vrhu NATO-a je da će Savez afganistanskim snagama sredinom 2013. godine prepustiti vodeću ulogu u borbenim operacijama širom te zemlje, a zatim povući većinu od svojih 130.000 vojnika do kraja 2014.

Saveznici su se obavezali i da će financirati afganistanske snage sigurnosti nakon povlačenja iz te zemlje te je u tu svrhu već obećana milijarda dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?