Mostar

Ne postoje minimalni uvjeti za obuku geodetskih tehničara

Upisi
10.07.2012.
u 10:14

Iz društva ističu da su više puta upozoravali na ovaj problem

Geodetsko društvo Herceg Bosne uputilo je ovih dana pismo Ministarstvu prosvjete znanosti i športa HNŽ-a povodom ponovnog upisa učenika u prve razrede srednjih škola za zvanje - geodetski tehničar, iako nisu osigurani ni minimalni uvjeti za kvalitetno odvijanje nastave.

Nedostatak opreme

\"Osjećamo se pozvanim da Vam skrenemo pozornost na činjenicu da će se i u novoj školskoj godini, u dvije srednje građevinske škole u Mostaru, upisat po jedan odjel od 30 učenika za stjecanje zvanja geodetski tehničar. U obje škole ne postoje minimalni tehnički niti kadrovski uvjeti za izvođenje nastave za ovo zvanje. Kada se pogledaju web-stranice ove dvije škole: (http://www.tel.net.ba/sgs- mo/djelatnici.htm i http://srednjagradjevinska.com.ba/nastavnici/), vidi se da nastavu izvode nekvalificirane osobe (apsolvent geodezije, inženjer geodezije i \"bakalar\" geodezije, odnosno inženjer geodezije) iako bi nastavu trebali izvoditi nastavnici koji imaju zvanje diplomirani inženjer geodezije\", stoji u pismu Geodetskog društva Herceg Bosna koji je potpisao predsjednik društva Adelko Krmek, dipl. ing. geod. Nadalje se navodi kako o postojanju bilo kakve moderne geodetske opreme u obje škole ne treba ni govoriti. \"Na kraju školske godine moraju se održavati razredni ispiti, pri čemu se stvaraju nepotrebni dodatni troškovi za potpisivanje \"znanja\" stečenog u gore navedenim uvjetima. Na kraju školovanja učenici stječu formalno zvanje geodetskih tehničara, ali ostaju uskraćeni za kvalitetna praktična znanja koja su im potrebna na tržištu rada. Ako po završetku školovanja uspiju naći posao u struci, ne mogu udovoljiti zahtjevima poslodavca\", stoji u ovom pismu. Iz Geodetskog društva naglašavaju kako je ovakva praksa posljedica nastojanja ravnatelja ovih škola da osiguraju normu za nastavnike koji rade u njihovim školama, pa zbog toga upisuju učenike koji se obrazuju za \"atraktivna\" zanimanja, umjesto da upisne kvote prilagode stvarnim potrebama na tržištu rada. \"Rezultat ovakve upisne politike su \"tehničari\" koji dostavljaju pizzu po gradu, rade kao konobari u kafićima, netko završi i na gradilištu, ali ne kao tehničar. Istodobno zidare, tesare i ostala građevinska zanatska zanimanja je nemoguće pronaći na tržištu rada\", navodi se u pismu. Geodetsko društvo Herceg Bosne ukazivalo je na ovu štetnu praksu ravnateljima škola, kao i nadležnom Županijskom ministarstvu više puta.

Spremni pomoći

Nudili su kako ističu i pomoć na realnim osnovama. Svi naši apeli su ostali bez rezultata. \"Krajnje je vrijeme da nadležne inspekcije provjere stanje. Postojeća praksa pri kojoj se vodi briga o očuvanju statusa škole, popunjavanja njenih kapaciteta, kako bi se stvorili uvjeti za rad profesorima, umjesto da se učenici školuju za zanimanja stvarno potrebna na tržištu rada, po modernim programima, nanosi velike i nepopravljive štete generacijama učenika\", zaključili su u pismu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?