MMF

Neće biti novca, MMF prekida isplatu 128 milijuna maraka FBiH

MMF
Dejan Moconja
11.11.2009.
u 00:31

Međunarodni financijeri zamjeraju vlastima što nisu smanjili izdvajanja za socijalne kategorije i što novac koriste za ‘krpanje’ proračunskih rupa.

Voditelj misije MMF-a za BiH Costas Christou s dramatičnim tonom prenio je u ponedjeljak vlastima Republike Srpske, premijeru Miloradu Dodiku i ministru financija toga entiteta Aleksandru Džombiću, informaciju kako će MMF najvjerojatnije raskinuti stand-by aranžman s BiH ili pak na duži vremenski rok odgoditi isplatu drugoga novčanog dijela od 128 milijuna maraka.

Sastanak u Banjoj Luci

Christou je bez ustezanja ustvrdio kako vlasti Federacije nisu ispunile svoje obveze o smanjenju davanja socijalnim i braniteljskim kategorijama te potpunom nepridržavanju financijskih uvjeta koje su se obvezali u pismu namjere upućenom MMF-u kada je BiH tražila financijsku pomoć od ove međunarodne financijske institucije.

Posebno se naglašava neodgovorno mijenjanje članka 4. iz pisma namjere za dobivanje kreditnih sredstava od MMF-a.

Predstavnici MMF-a ranije su upozoravali i na to da vlasti nisu spremne ne samo smanjiti rashode, nego i platiti obveze prema drugim međunarodnim obvezama preuzetim putem raznih kreditnih zaduživanja. Uz to, ključna je odrednica Sporazuma s MMF-om vrijednog 1,2 milijarde eura usmjeravanje sredstava kapitalnim investicijama, a ne socijalnim davanjima, što se do sada nije promijenilo.

Ovim sporazumom je također definirano da Vijeće ministara BiH, Vlada RS-a i Vlada FBiH srežu proračunska davanja za čak 600 milijuna maraka. Od toga Federacija bi trebala smanjiti izdvajanja za 414 milijuna maraka. Zbog stalnih pritisaka raznih, prije svih stradalničkih kategorija, a novi prosvjedi se najavljuju za danas u Sarajevu, novac umjesto u kapitalne investicije stalno se gura u džepove socijalnih kategorija.

Novi prosvjedi

Obustavi li MMF isplatu nove tranše od 128 milijuna, ponajprije će Federacija biti pred potpunim financijskim kolapsom i u nemogućnosti ispuniti unutarnje niti vanjske obveze.

To praktično znači da neće biti novca za isplatu redovitih ili povlaštenih mirovina, naknada razvojačenim braniteljima i drugih socijalnih davanja, plaća korisnicima proračuna na federalnoj i županijskoj razini za prosinac.

Zbog iznimno lošeg punjenja proračuna i manjka od 160 milijuna maraka nije isključeno da ni za studeni ne bude dovoljno novca za sve korisnike proračunskih fondova.

Sljedeći mjesec bi zbog toga mogao biti među politički najvatreniji u povijesti ove zemlje s novim prosvjedima, štrajkovima, ukratko ponavljanjem scenarija kakvog smo bili svjedoci prigodom zauzimanja federalnog Parlamenta od “zlatnih ljiljana”.

U tome slučaju federalna vlast se neće baviti svojim sitnim igrama, kao što se to jučer očitovalo u Parlamentu, nego će se naći na najvećem iskušenju zbog socijalnih i političkih buntova.

Neće ni Republika Srpska biti u povoljnoj poziciji, jednako kao i država BiH. Pa ipak, manji bh. entitet je zbog punog pokretanja Rafinerije nafte Bosanski Brod i drugih najavljenih investicija u puno povoljnijoj poziciji od Federacije BiH.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?