KONTROLA

Neispravna hrana

hrana
VL FOTO
05.06.2011.
u 12:39

Trovanje građana upalilo alarm... Inspekcije u akciju... No, u HNŽ-u rade po propisima iz 1985., kazne još u dinarima

Dolaskom toplijeg vremena pojačane su i kontrole u objektima u kojima se proizvode i prodaju živežne namirnice, doznajemo od sanitarnog inspektora HN županije Zvonke Faletara. Točan datum provedbe akcije još nije poznat, ali se zna da će akcija krenuti od Prozor-Rame, a završiti u Neumu. Kako su trovanja hranom ljeti vrlo česta pojava, liječnici upozoravaju da su najčešće na udaru namirnice kao što su mlijeko i mliječni proizvodi i proizvodi koji sadrže jaja i dr. Nedavno trovanje u Sarajevu gdje je više od 50 ljudi završilo u bolnici pravi je povod.

Inspektori u akciji

O ispravnosti živežnih namirnica u ugostiteljskim i trgovačkim objektima, više računa trebale bi voditi županijske službe za inspekcijske poslove. Međutim, najveći problem koji sanitarne inspekcije muče je kronični nedostatak stručnog kadra. - Na razini županije imamo samo dvoje inspektora, a od toga nam je jedna kolegica doživjela moždani udar. Jako nam je potreban kadar, ali isto tako i novac.

Županijska inspekcija u Ministarstvu zdravstva ima fond nula. Znači nemamo novca na raspolaganju. Uz sve to, nemaju ni vozilo na raspolaganju, kazao nam je glavni sanitarni inspektor u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Zvonko Faletar. Najočitiji primjer nedostatka kadra je sanitarna inspekcija mostarske Gradske uprave, koja ima samo dvoje sanitarnih inspektora (od kojih je jedan dulje na bolovanju), a koji “pokrivaju” 100.000 ljudi.

Za usporedbu, prije rata Mostar je imao petero sanitarnih inspektora, a prema standardima Europske unije, u gradu te veličine potrebno je barem sedmero inspektora. - Nažalost, stanje je takvo da ne možemo odgovoriti opsegu posla. Radimo po dojavi građana koji nam puno pomažu kada primijete da se negdje prodaje sumnjiva hrana ili da je više njih imalo tegobe. Građani najviše primjedaba imaju kod isteka valjanosti pojedinih proizvoda, kazao nam je Hilmo Ðidelija, glavni inspektor u Gradskoj upravi. Međutim, ono što je u cijeloj priči najzanimljivije jest da inspekcije na području HN županije još uvijek rade po starim zakonima iz bivše države ili Herceg Bosne.

Zakoni SFRJ

- Tražili smo da se ova oblast zakonski uredi, jer se i danas pozivamo na Zakon SFRJ iz 1985. godine, gdje su kazne propisane u jugoslavenskim dinarima ili na onaj iz Herceg Bosne. Nadam se da će uskoro biti donesen zakon na razini Federacije BiH, istaknuo je inspektor Faletar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?