zahtjev

Neizvjestan opoziv Šarovića i dvoje doministara

sarovic
VL FOTO
23.09.2013.
u 10:22

Potrebno je osigurati većinu u Zastupničkom i u Domu naroda nakon čega bi se birali novi dužnosnici

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zaprimio je zahtjev SNSD-a za smjenu ministara i doministara iz SDS-a. Bevanda je najavio da će u ovom slučaju postupiti sukladno svojim ovlastima, ali nije kazao hoće li prihvatiti zahtjev.

Uz konstataciju da je osobno zadovoljan radom svih članova Vijeća ministara, Bevanda je kazao da je dobro da lideri stranaka razgovaraju o toj temi, jer oni odlučuju i definiraju parlamentarnu većinu, a tako opredjeljuju i rad Vijeća ministara. Dok ostale parlamentarne stranke još uvijek razmatraju SNSD-ov zahtjev, SDA je već objavio da neće podržati smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i zamjenika ministara obrane i izbjeglica i ljudskih prava Mirka Okolića i Radmile Mitrović.

Bez podrške SDA

- Ako predsjedatelj Bevanda i uputi takav zahtjev Parlamentu, zastupnici SDA glasovat će protiv njega - kaže zastupnik te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

SDA neće podržati ni bilo kakve druge pokušaje izbacivanja kadrova SDS-a iz vlasti, iako ta stranka, kako kaže Džaferović, ničim nije zaslužila ovakav stav SDA. Pri tome je podsjetio na činjenicu da su zastupnici SDS-a glasovali za smjenu kadrova SDA iz države vlasti. No, SDA ovaj put smatra da bi bilo kakva nova rekonstrukcija državne vlasti bila samo bespotreban gubitak vremena i da nije u interesu države Bosne i Hercegovine. To znači da predsjedatelj Doma naroda, Ognjen Tadić (SDS) za sada može računati na potporu najmanje troje bošnjačkih izaslanika iz SDA u tom domu. Ostvarujući svoju najavu da će tražiti smjenu svih dužnosnika SDS-a na državnoj razini, SNSD je pokrenuo i Tadićevu smjenu.

Proizvodnja krize

Dok mediji špekuliraju kako SNSD već ima osiguranu većinu glasova za izbacivanje SDS-a iz državne vlasti, iz SDS-a otvoreno izražavaju sumnje u takav epilog. Zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Aleksandra Pandurević tvrdi kako je riječ o očajničkim potezima SNSD-a.

Na pitanje novinara koje bi to stranke iz FBiH mogle podržati smjenu, Pandurević ističe da se ovdje bira između “proizvodnje krize” i zadovoljavanja osobnih interesa s predsjednikom RS-a i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Dodala je da je na liderima u Federaciji BiH da pokažu tko je, kako je kazala, poslušnik Milorada Dodika. Konačan rasplet ove situacije i moguća rekonstrukcija državne vlasti mogu se očekivati tijekom idućeg mjeseca, a za sada je tek izvjesno da partnerstvo SNSD-a i SDS-a više ne funkcionira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?