Prijedlog sporazuma

Nema dogovora o jednom hrvatskom kandidatu za izbore

Šestorka se ni o čemu ne može dogovoriti
Zoran Grizelj
21.04.2010.
u 11:56

Riječ je o svojevrsnom probnom balonu, testu koji je pokazao da određene političke stranke traže alibi za nepostizanje dogovora oko jednoga člana bh. Predsjedništva, ali i o zajedničkim listama za državni ili federalni Parlament.

Koliko su velike razlike između članica kreševske šestorke i gotovo nemoguć dogovor oko bilo kakvog zajedničkog nastupa, potvrdile su gotovo nervozne reakcije na radni prijedlog sporazuma iz Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) koji je odaslan na adrese članica ove političke grupacije. Inače, ne radi se o službenom dokumentu HSS-NHI-ja jer će se o tome dokumentu tek u petak očitovati Predsjedništvo ove stranke, a sadrži načela političkog dogovora hrvatskih političkih stranaka uoči sljedećih izbora.

Riječ je o svojevrsnom probnom balonu, testu koji je pokazao da određene političke stranke traže alibi za nepostizanje dogovora oko jednoga člana bh. Predsjedništva, ali i o zajedničkim listama za državni ili federalni Parlament.

Na dokument koji je izradilo nekoliko ‘veterana’ u stranci HSS-NHI prvi je reagirao čelnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić.

Uvjetovanje sporazuma

- Normalno je da stranke koje su jače ponude formiranje koalicije, a ne, u ovom slučaju, HSS-NHI - rekao je Jurišić.
Pri tome je čelnik HSP-a iznio svoje gledanje da će u koaliciju “ići s onim hrvatskim strankama koje će se zalagati za cjelovitu promjenu Ustava BiH, na načelima Kreševske deklaracije”.

“Ići ćemo i u koaliciju s onim strankama koje budu zagovarale, uz dogovor triju naroda, sazivanje međunarodne konferencije – Dayton 2, uz potporu američke administracije. Dogovor lidera SNSD-a i HDZ-a BiH za nas je neprihvatljiv”, rekao je Jurišić. Istodobno je optužio HDZ kako im je cilj očuvati Republiku Srpsku, tvrdeći da predsjednik te stranke traži mentora u Beogradu, a ne u Zagrebu i Sarajevu.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota ocijenio je komentar HSP-ova čelnika ‘političkim marketingom’ marginalaca koji preko kontroliranih elektroničkih i tiskanih medija obmanjuju javnost.

“HSP nastoji obmanuti Hrvate o svojoj nesposobnosti koja je vidljiva na svakom koraku. Inače, politika HSP-a svodi se samo na podjelu fotelja, a posljednjih godina samo trguju s interesima Hrvata u BiH. Za taj izdajnički potez bit će kažnjeni na sljedećim izborima”, rekao je Relota. Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar ocijenio je kako se za sada ne mogu očitovati oko prijedloga HSS-NHI-ja, ističući da će o tome raspravljati na sjednici Predsjedništva i s čelništvom ove stranke.

Već odbili

Istodobno, iz Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) već su odbili mogućnost bilo kakvog zajedničkog nastupa na sljedećim izborima, naglašavajući da će imati svoga kandidata za hrvatskoga člana bh. Predsjedništva. U HKDU-u će ovaj dokument također razmotriti prije nego li se eventualno službeno o njemu očituju stranke kreševske šestorke. Ovaj prijedlog kao pokušaj kompromisa tako je vjerojatno propao prije nego što su ga pročitali hrvatski ‘lideri’.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?