Reforma

Nema napretka dok se ne riješi ustavno pitanje Hrvata u BiH

covic
VL FOTO
07.06.2013.
u 09:28

- BiH ima svoju euroatlantsku budućnost, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na tribini na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Ustavno uređenje je toliko složeno da je postalo ozbiljan problem za funkcioniranje BiH, kazao je jučer Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na tribini “Ustavne reforme i nacionalno pitanje u BiH” koju je organizirao Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Čović je iznio svoje stavove o nacionalno-političkim pitanjima države, s naglaskom na hrvatsko nacionalno pitanje te pružio mogućnost da se prodiskutiraju moguća rješenja političke krize u BiH.

Totalni zastoj

Predsjednik HDZ-a BiH fokusirao se na trenutačnu društveno-političku situaciju u BiH koja je, prema njegovim riječima, u totalnom zastoju. -Zastoj se zrcali u mnogim elementima funkcioniranja u BiH, a dodatno ga opterećuje teška gospodarska kriza prouzročena recesijom u svijetu, kazao je Čović. Govorio je i o ustavnom uređenju koje je kočnica u mnogim segmentima napretka BiH. Prema njegovim riječima, BiH može funkcionirati samo u slučaju da se postigne jednakopravnost tri konstitutivna naroda i građana u BiH. Tko uspije povezati ova dva modela, to će biti veliki uspjeh. Iako smo na tome do sada radili dosta, uvjeren sam da možemo transformirati BiH, samo je pitanje koliko smo politički ambijent učinili boljim, naglasio je lider HDZ-a BiH. U ovom trenutku nije moguće građansko rješenje u BiH, ali to ne znači da je nemoguće za dvadesetak godina. Govoreći o ustroju BiH s tri razine vlasti, državnom, srednjom, i onom na razini općina i lokalne uprave, Čović je kazao da je to njegova vizija ustroja BiH, te se osvrnuo i na nedavna ponuđena rješenja stručnog tima i američke administracije, vezano uz rekonstrukciju FBiH. Treba detaljno vidjeti što se u tim rješenjima nudi. Ima dosta toga što je prihvatljivo, ali ima i nekih stvari koje nisu.

Zajednički dogovor

Govoreći o funkcioniranju vlasti zadnjih nekoliko godina, rekao je kako je ova garnitura političara iscrpila sva moguća rješenja za BiH te da bi konačno trebalo izabrati jedno i postići zajednički dogovor. Kada je u pitanju rješenje hrvatskog pitanja u BiH, Čović je kazao da je uvjeren kako u BiH neće biti napretka sve dok se ne riješi ustavno pitanje Hrvata, a to je jednakopravnost. - Jedan narod ne može birati drugom narodu člana Predsjedništva, kazao je Čović. Predavanje je zaključio riječima - BiH ima svoju euroatlantsku budućnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?