Zakon o reviziji

Nestala dokumentacija o privatizaciji banaka u BiH

hypo banka
Arhiva VL
07.05.2010.
u 09:46

Federalna Vlada planira usvojiti zakon koji će praktično biti nemoguće primijeniti na terenu

Polazeći od ocjene da dosadašnjom privatizacijom nije u cijelosti ostvaren niti jedan od strategijskih ciljeva pretvorbe državnog u privatno vlasništvo, Vlada Federacije BiH je nedavno razmatrala Nacrt zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u gospodarskim društvima i bankama, prije svega s gledišta primjedbi i prijedloga danih u parlamentarnoj raspravi o ovom dokumentu. Da je riječ o kompliciranom procesu, svjedoči niz zanimljivih zaključaka i dvojbi vezanih uz pravnu legislativu. No, ono što zabrinjava jest pitanje raspoloživosti cjelokupnom dokumentacijom koja bi bila predmetom revizije. Kako smo doznali, u Vladi Federacije BiH ne raspolažu s dokumentacijom koja je vezana za privatizaciju banaka.

Poznato je kako je privatizacija banaka bila u nadležnosti Jedinice za privatizaciju banaka, međutim, prema dostupnim informacijama, dokumentacija vezana za privatizaciju banaka je jednostavno nestala. Nacrt zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u gospodarskim društvima i bankama zahtijeva posebno detaljnu razradu pitanja koja se odnose na vođenje upravnih postupaka, vođenje sudbenih procesa i posebice pitanje nadležnosti sudova. Na kraju, važno je spomenuti činjenicu da je u Federaciji BiH tijekom prošle godine prodan državni kapital u 9 poduzeća, i to kod 7 poduzeća metodom tendera ili neposredne pogodbe pod uvjetima „velike privatizacije“ te kod dva poduzeća pod uvjetima takozvane male privatizacije.

Prodaju dionica putem burze realizirala je samo Agencija za privatizaciju u FBiH kod poduzeća Unis, u ograničenom opsegu od 150 tisuća dionica. Cilj zakonskog projekta jest osiguravanje pravnog okvira za ispravljanje propusta uočenih u postupcima privatizacije, počevši od pripreme, preko provedbe, pa do ispunjenja ugovornih obveza. Polazeći od temelja da revizija pretvorbe i privatizacije treba biti obuhvaćena nizom dokumenata, akata, odluka, poslovnih knjiga te ugovora temeljem kojih je obavljena pretvorba i privatizacija, zasigurno neće biti lagan posao.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
10:11 07.05.2010.

Hahaha ... čudno ........ nema veze, prije ili kasnije će doć neki Chvez, Putin, Morales kojima nebude trebala nikakva dokumentacija .........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?