Upozorenje

Nestašica mesa i mlijeka zbog prijelaza Bijača

Bijača
29.11.2012.
u 09:40

Ubrzati radove poziv je resornog ministra u interesu poljoprivrednika i gospodarstva

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upozorio je da će se Bosna i Hercegovina suočiti s velikim problemima uvoza i izvoza roba biljnog i životinjskog podrijetla kada Hrvatska uđe u Europsku uniju, budući da neće na vrijeme biti završen granični prijelaz Bijača na jugu zemlje.

Nadzor kakvoće


Kako je za medije izjavio ministar Šarović, on je veliki skeptik da će svi poslovi s izgradnjom i opremanjem graničnog prijelaza Bijača biti okončani do 1. srpnja sljedeće godine kada Hrvatska i službeno postane članica EU, kada će početi vrijediti posebni režim prema Bosni i Hercegovini i za Hrvatsku, budući da će tada vrijediti propisi EU-a vezano uz sigurnost hrane. “Nije urađena ni prilazna cesta. Veliki sam skeptik oko toga”, rekao je Šarović. Prema ranijem dogovoru s Europskom komisijom, za BiH su predviđena dva granična prijelaza za uvoz i izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla, u Gradišci na sjeveru zemlje i u Bijači, graničnom prijelazu prema Pločama.

Šarović smatra da će usmjeravanje prometa samo na Gradišku dovesti do kolapsa u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom.
U sklopu priprema za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije s BiH je postignut dogovor o uspostavi dva granična prijelaza koja će biti potpuno opremljena za kontrolu roba životinjskog i biljnog podrijetla. To su upravo prijelazi kod Gradiške te kod Metkovića. Vlasti BiH strahuju da prijelaz Bijača neće biti osposobljen na vrijeme zbog kašnjenja u izradi projektne dokumentacije što je usporilo i građevinske radove. Dokumentaciju za prijelaz Bijača radi Institut građevinarstva Hrvatske iz kojega su ranije odbacili bilo kakvu odgovornost za eventualna kašnjenja, istaknuvši kako su oni svoj dio posla obavili na vrijeme.

Više prijelaza

Poljoprivrednici su ranije od vlasti BiH tražili da se uz dva granična prijelaza, u razgovorima s Hrvatskom i Europskom komisijom, zatraži uporaba još jednog graničnog prijelaza preko kojega bi se mogla uvoziti lako kvarljiva roba. Vlasti BiH, međutim, ovaj prijedlog nisu ozbiljnije razmatrale ističući da su dva granična prijelaza posve dovoljna za uspješno funkcioniranje vanjskotrgovinske razmjene s Europskom unijom, odnosno Republikom Hrvatskom. Poseban problem nefunkcioniranja graničnog prijelaza će biti za poljoprivrednike koji su izvozili meso, mlijeko i robu životinjskog podrijetla s područja Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?