Konferencija za FBiH

Nevladine organizacije ponudit će paket ustavnih promjena

Moon
17.01.2013.
u 10:50

Na proljeće Veleposlanstvo SAD-a pokreće novu ustavnu reformu

Za razliku od ranijih propalih pokušaja, kada su predstavnici američke administracije, a kasnije i Europske unije (EU) donosili gotova rješenja na stol političkim predstavnicima u BiH o ustavnim i strukturalnim promjenama, ovoga proljeća američko Veleposlanstvo priprema konferenciju na kojoj će ‘nevladine organizacije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice’ pronaći prijedloge o promjeni unutarnje strukture FBiH. Takva rješenja, ako se do konačnog dokumenta dođe, bi se onda trebala ponuditi političarima u BiH ‘oko kojih oni moraju pronaći kompromis’. Rekao je to američki veleposlanik u BiH Patrick Moon koji je i ovom prigodom istaknuo da uspostava hrvatskog entiteta nema nikakvog izgleda za uspjeh.

Pišu preporuke


“Taj proces će biti zasnovan na mišljenjima stručnjaka, akademika, predstavnika nevladinih organizacija, ali ne političkih stranaka. Želimo osigurati da proces proizvede pragmatična, realistična rješenja koja ćemo onda ponuditi političkim liderima, kako bismo dobili njihovu potporu u reformi Ustava Federacije BiH”, rekao je Moon u intervjuu za Al-Jazzeru. Pri tome je odbacio navode da američka administracija ima svoj prijedlog rješenja, no da će odabrati sudionike koji će na konferenciji ponuditi rješenja koja bi zadovoljila interese svih sudionika. 
“Razmatramo popis potencijalnih sudionika, nevladinih organizacija, stručnjaka, ali i građana koji imaju posebne interese oko ove oblasti. Mi ćemo pomoći u kreiranju paketa preporuka za koje se nadamo i vjerujemo da će biti najbolji način da se krene naprijed, a svi politički lideri će morati napraviti neki kompromis kako bi se podržale te preporuke”, dodao je američki veleposlanik. 
Ovaj pristup je pomalo neuobičajen, a rješenja koja se ponude, po dosadašnjim iskustvima, će vrlo teško biti prihvaćeni kao temelj za pregovore te neće imati adekvatnu snagu potpore najsnažnijih administracija kao što je to bio slučaj u Travanjskom paketu i Butmirskom procesu. No, veleposlanik Moon gotovo ultimativno očekuje dogovor političara, i to tijekom ove godine. Odbacio je mogućnost da ovaj proces rezultira uspostavom hrvatskog entiteta.

Hrvatski entitet

“Ideja o trećem entitetu se, na žalost, bavila prošlošću, razdvajanjem. Mi želimo da u budućnosti BiH postoji suradnja, zbližavanje građana kako bi radili na pitanjima koja su im svima od najvećeg značaja. Ideja o trećem entitetu se zaglavila u prošlosti, ona nema nikakvu budućnost, nikada ne bi bila usvojena u Federaciji i žalosno je što neki politički lideri i analitičari misle da je to realistična opcija. Ona to zaista nije i ne trebamo trošiti vrijeme na nju. Nađimo neka pozitivna rješenja koja će služiti svim građanima Federacije BiH bez obzira na to kojem narodu pripadali”, pojasnio je američki veleposlanik.

Ključne riječi

Komentara 1

DE
debelacija
21:46 17.01.2013.

Kakvu svrhu imaju ustavne promjene ako se ne izbori jednakopravnost i ravnopravnost Hrvata u BiH? Nije li to namjerno produzivanje ropstva hrvatskog naroda u FBiH? Zar uspostava treceg entiteta i trece izborne jedinice nije najbezbolnije i najuspjesnije rjesenje politickih problema u BiH? Zasto majorizirati, ponizavati i porobljavati jedan narod, a drugi glorificirati i i diskriminaciju nagradjivati?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?