INTERVJU

Nije istina da ukidamo dvojno državljanstvo

Velimir Pleša
06.03.2013.
u 09:51

Hrvatskoj je u ključnom nacionalnom i državnom interesu da Hrvati žive u BiH. Provjera prebivališta ili migracijska politika s tim nemaju veze

Rasprava u Hrvatskom saboru prigodom donošenja strategije Migracijske politike RH za razdoblje 2013. - 2015. izazvala je zlonamjerna i tendenciozna tumačenja u javnosti, kao i pogrešne najave o izmjenama u Zakonu o hrvatskom državljanstvu. To je, naravno, izazvalo veliki interes, ali, razumljivo i strah Hrvata u BiH, da će se nešto radikalno mijenjati ili otežavati vezano uz njihovo hrvatsko državljanstvo, istaknuo je u razgovoru za Večernji list generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša naglašavajući da je istina posve drukčija.

Ostaju li Hrvati u BiH bez mogućnosti stjecanja dvojnog državljanstva, ili kao što neki tvrde da se radi o početku toga procesa?

Ne, nije istina da Hrvati ostaju bez mogućnosti stjecanja dvojnog državljanstva jer je zakonom točno određen način stjecanja hrvatskog državljanstva i to se ne mijenja niti postoji ikakva odluka ni naznaka prema kojoj bi se mijenjao Zakon o hrvatskom državljanstvu, a koja bi bila usmjerena prema Hrvatima u BiH, odnosno prema pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan Hrvatske, a kojima bi se brisao pojam pripadnika hrvatskog naroda.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?