Anto Nobilo:

'Nijemci će 'oderati' Mandžu ako je gol slavio nacističkim pozdravom'

'Munich\'s Mario Mandzukic celebrates the 0-1 goal during the Bundesliga soccer match between FC Nuremberg and Bayern Munich at Stadium Nuremberg in Nuremberg, Germany, 17 November 2012. Photo: ANDREA
'Andreas Gebert/DPA/Pixsell'
23.11.2012.
u 07:44

Nacistički pozdrav na sportskom terenu bio bi i kod nas sankcioniran, kaže odvjetnik Anto Nobilo

Tužiteljstvo u Nürnbergu provjerava ima li osnova za progon nogometaša Bayerna Marija Mandžukića kojega su njemački mediji prozvali da je gol protiv Nürnberga proslavio “Hitlerovim pozdravom” u čast oslobođenih generala Gotovine i Markača.

– Provjeravamo ima li osnova za pokretanje istrage. Slučaj smo proslijedili odjelu za politička djela. Oni će utvrditi činjenično i pravno stanje ispunjava li slavlje uvjete za kazneno djelo Hitlerova pozdrava. Ne znamo koliko će dugo ta provjera trajati – kazala je Antje Gabriels-Gorsolke, glasnogovornica tužiteljstva Nürnberg-Fürth.

>>VIDEO Mandžukić zabio pa salutirao generalima!

Bez komentara

Javio se i predsjednik Bayerna Uli Hoeneß, koji je Mandžukića savjetovao da se suzdrži od daljnjih komentara:

– Ne znam što je i je li on uopće nešto napravio. Mislim da bi se trebao malo povući da smanji prostor za interpretacije – rekao je Hoeneß.

A toga savjeta Mandžukić se već počeo držati. Nakon utakmice u Ligi prvaka u Valenciji na pitanje novinara da komentira proslavu gola samo se okrenuo i otišao.

Pitanje je bi li Mandžukić uopće bio “zanimljiv” njemačkom pravosuđu da nije bilo građanina Detleva B., koji je i podnio prijavu protiv hrvatskog reprezentativca. On se, kaže, šokirao kada je na televiziji vidio snimku spornog pozdrava.

– To sam doživio kao nacistički pozdrav i podnio prijavu protiv igrača – kazao je Detlev B. iz Solingena u razgovoru za Westdeutsche Zeitung.

Njemački mediji uz Mandžukića optužili su i Xherdana Shaqirija kao sudionika u slavlju. Švicarski reprezentativac rođen na Kosovu odgovorio je Mandžukiću na pozdrav salutiranja i s našim reprezentativcem dobio opomenu od Njemačkog nogometnog saveza DFB.

– Obojicu smo zamolili da se suzdrže od takvog oblika veselja kako bi se izbjeglo pogrešno tumačenje – poručili su iz DFB-a.

Njemački Focus prenosi da je Mandžukić imao “ribanje” i kod sportskog direktora Bayerna Matthiasa Sammera, koji nije htio reći što je kazao našemu reprezentativcu.  Prema njemačkom zakonu, u članku 86a piše da za Hitlerov pozdrav osoba može biti osuđena kaznom zatvora do tri godine ili novčano. Odvjetnik Anto Nobilo kaže da nije vidio snimku pa mu je teško komentirati što se zapravo zbilo. No, siguran je da će Mandžukića njemačko pravosuđe “oderati” ako se dokaže da je ruku zadržao u nacističkom pozdravu:

– Za njih je to, iz razumljivih razloga, bolna rana. Treba vidjeti je li namjerno zadržao ruku u zraku. Ako je Mandžukić uistinu to učinio, onda je to nezrelo, nepotrebno i štetno za Hrvatsku. I kod nas bi nacistički pozdrav na sportskom terenu bio sankcioniran – kaže odvjetnik Nobilo.

Rekao pa porekao

Sociolog Slaven Letica uvjeren je da je cijeli slučaj prenapuhan i da se na stadionu u Njemačkoj zapravo nije dogodilo ništa vrijedno pozornosti tamošnjeg pravosuđa:

– To su gluposti. No, s današnjom modernom tehnologijom možete učiniti što god hoćete. Njemačka je preozbiljna država s nultom stopom tolerancije na nacizam, ali Mandžukiću se neće ništa dogoditi jer se ništa nije ni dogodilo. On se veselio ponajprije vlastitom golu, a u pozadini i haaškoj presudi – smatra Letica.

– Potpuno sam apolitična osoba i slavlje nema nikakve veze s događajima oko generala – objašnjavao je Mandžukić dan nakon utakmice zašto je salutirao. No, kasnije je na svojoj službenoj stranici objavio da je njegovo slavlje bilo povezano s oslobađanjem generala Gotovine i Markača.

>>Mandžukić pod istragom, prijeti mu do tri godine zatvora!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije