Niste spremni za EU

Nikolić: Hrvatska ima problema s obvezama prema Srbima

Tomislav Nikolić
28.12.2012.
u 13:00

Ja ne reagiram oštro kako bi oni, recimo, na oslobađajuću presudu generalima. Srbija je donijela rezoluciju kojom je osudila zločin u Srebrenici, isporučila Mladića, a šta je Hrvatska uradila?

Josipović i Izetbegović samo traže razloge da se ne sretnemo", izjavio je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić komentirajući odnose u regiji za RTS.

Iako želi da Hrvatska uđe u Europsku uniju 1. srpnja, smatra da nismo spremni. Smetaju mu i, kako je rekao, pokušaji hrvatskih vlasti da utječe na to tko će predstavljati Srbe u Hrvatskoj.

 "Tražim ono što nas povezuje i što se može popraviti, osnovna primjedba je odnos Hrvatske prema građanima srpske nacionalnosti. Uostalom, vi ste imali pokušaja da Hrvatska direktno odlučuje tko će predstavljati Srbe u Hrvatskoj, pa je taj pokušaj propao, iako ja nemam favorita među onima koji vode srpski narod u Hrvatskoj. Ali očigledno je da Hrvatska ima velikih problema s obvezama koje je povodom građana srpske nacionalnosti preuzela. Ja im želim da budu u Europskoj uniji",, tvrdi Nikolić u intervjuu.

Na pitanje zašto je prvo posjetio Banju Luku, a ne Sarajevo, Nikolić je odgovorio da je Bakiru Izetbegoviću ponudio da se sretnu u Istanbulu, ali on je to odbio. "Kada se Izetbegović prestane ljutiti, srest ćemo se", dodao je.

Isto je i sa Josipovićem, ja ne odbacujem, već priznajem njihove države, a meni ne smetaju njihove izjave. Ja ne reagiram oštro kako bi oni, recimo, na oslobađajuću presudu generalima. Srbija je donijela rezoluciju kojom je osudila zločin u Srebrenici, isporučila Mladića, a šta je Hrvatska uradila? Pa ja opet kažem da ćemo surađivati, navodi predsjednik Srbije.

"Hrvatska je čekala da netko oslobodi počinitelje zločina u Oluji pa da može slaviti to što nitko nije osuđen. Ali surađivat ćemo jer imamo veliku granicu i pomiješano stanovništvo", poručio je srbijanski predsjednik.

Na pitanje hoće li se osobno zauzeti za oslobađanje Vojislava Šešelja iz višegodišnjeg pritvora, bez obzira na nesuglasice, rekao je da je prije dava dana spomenuo Šešelja kao simbol zbog kojeg Srbi odlaze u Hag.

"Usporedio sam neusporedive primjere, da on bude u Haagu deset godina, zbog bavljenja politikom, a jedan general bude oslobođen, to je moj osobni odnos prema Šešelju", rekao je predsjednik Srbije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?