UPUĆEN PRIGOVOR

Ništa od svehrvatske koalicije zbog novih izbornih propisa

Izbori
18.05.2012.
u 09:40

HNS je usuglasio zajednički nastup na općinskim izborima gdje su Hrvati ugroženi

Predstojeći općinski izbori u BiH u značajnoj će mjeri otežati život manjim političkim strankama te zecementirati situaciju u sredinama gdje su se dogodile velike demografske promjene u odnosu na vrijeme prije rata, zbog novog načina tumačenja izbornih propisa. Izbori će i prije samog održavanja izbornog procesa biti gotovi za manje stranke, a to se posebno odnosi na sredine u kojima se vratio zanemariv broj građana.

Prijeporne odredbe

Naime, Izborno povjerenstvo je, zbog čega je pojašnjenje i prigovore uputilo više političkih stranaka, zatražilo da uz podnošenje prijave za općinske izbore svaka stranka mora dostaviti po stotinu potpisa birača upisanih u Središnji birački popis za izbore za općinsko vijeće i načelnika u općinama do 10.000 upisanih birača. Istodobno 200 potpisa je potrebno za prijavu na izbore u općini u kojoj je broj upisanih birača veći od 10.000 osoba. Ovakvo pravilo nije vrijedilo na izborima 2008. Problem je nastao jer SIP sada različito tumači Izborni zakon BiH, za one stranke koje već imaju izabrane dužnosnike. Članom 4.5 Izbornog zakona predviđa se da politička stranka koja ima vijećnika ili načelnika nije dužna skupljati potpise birača.

Za mandat manje glasova

Uz to, valja reći da ukoliko stranka primjerice ima zastupnika u Parlamentu FBiH, onda po zakonu nije dužna prikupljati potpise. SIP je međutim to osporio što je izazvalo zabunu. Sada se objektivno stvara problem da u sredinama poput Konjica ili Vareša, gdje se vratio mali broj Hrvata, potpise za sudjelovanje na izborima može prikupiti tek jedna hrvatska stranka pa time otpada i mogućnost koalicijskog nastupa stranaka Hrvatskog narodnog sabora od kojih se svaka pojedinačno najprije mora prijaviti na izbore da bi mogla kasnije stupiti u koaliciju. Izvjesno je i da u pojedinim općinama treba više potpisa za prijavu nego za vijećnički mandat.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
10:05 20.05.2012.

I pored svega,tesko je postici jedinstvo.I HNS nije bio,a niti je legalan..............Treba pokusati doci do razloga i istine,zasto je tako malo Hrvata u Varesu,Konjicu,Posavini.............Razlog,odnosno namjere,moraju biti objasnjive.Tko je to predvodio Hrvate u najvecem nestanku Hrvata iz BiH,a znamo svi tko je,bi o tome sigurno imao sta reci.........Naravno da uvjek uspjesno sve prerbacuju na neprijatelje i u tome uspijevaju skinuti svoju odgovornost,a onda sa druge strane predvode sve godisnjice i obiljezavaju sve vazne datume i otvaraju spomenike za uspjesnost u stradanju Hrvata.Kontradiktorna politika opstaje sistemom hobotnice gdje su svi clanivi najmocnije stranke uvezani i rade za svoje interese,a interesi Hrvata se vide u rezultatima raseljavanja,a to sve opstaje zahvaljujuci moci novca i osobnih interesa.Smijesno ali ipak istinito i zalosno da ce jos dugo prestavljati Bih Hrvate i pored porazavajuce politike i stanja Hrvata BiH.........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?