institut pljenidbe

Nitko u BiH ne želi kupiti zaplijenjenu imovinu

Selidba
15.10.2013.
u 10:32

Preporuke EK su izmiještanje komunalnih predmeta iz sudova

Prema podacima VSTV-a, na dan 1. siječnja ove godine, bilo je 2,112.622 neriješenih predmeta u sudovima na cijelom području BiH, što je izrazito velik broj za zemlju s brojem stanovnika koji ima BiH.

Komunalni predmeti

Međutim, ovu brojku treba promatrati s rezervom, budući da većinu tih predmeta predstavljaju takozvani “komunalni predmeti” koji proizlaze iz neplaćanja računa za vodu, odvoz otpada, grijanje i TV pristojbu. Naime, od ukupnog broja neriješenih predmeta višše od dvije trećine čine komunalni predmeti, točnije 1,664.328, dok na ostale predmete otpada 448.294 neriješenih predmeta. Pogrešna slika koju stvara navedeni broj komunalnih predmeta ukazuje na potrebu za radikalnom intervencijom, jer nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da koristi sudove i suce kao glavno sredstvo za naplatu duga koji nije sporan. Osnovni problem kod ovih predmeta jeste naplata koja je uvjetovana solventnošću dužnika i njihove pokretne imovine koja može biti predmet pljenidbe, kao i od interesa potencijalnih kupaca za tu imovinu. U vezi toga ističe se da je institut pljenidbe u velikoj mjeri zastario, upravo zbog slabog interesa za imovinom koja je predmet pljenidbe, i to je jedan od osnovnih razloga neučinkovitog izvršenja u ovim predmetima. U vezi toga potrebna je kompletna promjena sustava naplate duga za iskorištene komunalne usluge koju treba promatrati u kontekstu promjena u načinu poslovanja komunalnih poduzeća i šire socijalne politike, u smislu zaštite interesa onih koji nisu u mogućnosti platiti komunalne usluge.

Radikalne reforme

Nesrazmjer u okviru ukupnog broja neriješenih predmeta između tzv. „komunalnih“ i ostalih predmeta koji nisu komunalni ukazuje na potrebu za radikalnijim reformama. Na to ukazuju i preporuke Europske komisije dane u okviru Strukturalnogdijaloga u kojima stoji da je potrebno “provesti niz mjera kako bi se smanjio ogroman priljev predmeta koji se odnose na neplaćene komunalne usluge, kao što su izmiještanje komunalnih predmeta iz sudova, prijenos dijelova izvršenja koji nisu sudski na privatne ili javne agencije za izvršenje i prijenos nespornih predmeta nasljedstva na javne bilježnike. “Pred sudovima u BiH nalazi se veliki broj neriješenih predmeta od kojih tzv. “komunalni predmeti“ čine više od dvije trećine svih neriješenih predmeta. Ovi predmeti se razlikuju od drugih po tome što obično nema spornih pravnih ili činjeničnih pitanja u kojima bi sud odlučivao. Upravo iz tog razloga Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine je u proteklom razdoblju pokrenulo pilot-projekt “Sustav za obradu komunalnih predmeta” ( SOKOP) u cilju obrade komunalnih predmeta formiranih prijedlogom za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave. SOKOP sustav se počeo primjenjivati 2010. godine u dva pilot-suda (Općinski sud u Zenici i Osnovni sud u Doboju) dok je danas ukupno 27 sudova prijavljeno za rad u sustavu. Ovi sudovi su tijekom 2012. elektronički zaprimili 54.322 nova predmeta, tako da se na dan 31. prosinca 2012. godine u SOKOP sustavu nalazilo ukupno 321.767 predmeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?