uteg II. svj. rata

Njemačkoj još treba Francuska, pravo liderstvo koče joj Britanci

'German Chancellor Angela Merkel arrives at an European Union leaders summit in Brussels, March 26, 2010. Euro zone leaders agreed on Thursday to create a joint financial safety net with the IMF to he
'SEBASTIEN PIRLET'
10.12.2011.
u 08:00

Britanska javnost uvjerena da su oni na svojim leđima izvukli Europu od njemačke okupacije

Bi li velika i jaka Njemačka mogla na svoja leđa preuzeti poklekle zemlje EU i krizu u kratkom roku riješiti, umjesto dugotrajnog mrcvarenja, poput onoga jučer u Bruxellesu?

– To je opće razmišljanje u mnogim zemljama – kaže ekonomski analitičar Damir Novotny ističući kako je Njemačka ekonomski dovoljno jaka da takvo što izvede. Međutim, pritom se nameću dva pitanja, ponajprije pitanje unutarnje situacije u Njemačkoj, u kojoj moćna kancelarka nema više puno poklonika, ankete su je spuštale na niske razine od samo tridesetak posto potpore. Što bi se tek dogodilo da njemačkim radnicima mora objasniti da će Njemačka povući još jače kako bi na površinu izvukla sve te Mediterance, od Grka preko Talijana do Španjolaca i Portugalaca? Kako god bilo, kriza je, kaže Novotny, ionako više političko nego ekonomsko pitanje jer Europa je još dovoljno gospodarski jaka, ali u pitanju je način odlučivanja, odnosi između velikih zemalja.

– Usklađivanje stavova o promjeni ugovora jača ulogu Njemačke i Francuske, a Velika Britanija ostaje po strani. Europska unija veliko je i važno unutarnje političko pitanje u Britaniji, premijer David Cameron dobio je mnogo glasova na euroskepticizmu – kaže Novotny.

Prema mišljenju političkog analitičara Žarka Puhovskog, uloga Njemačke u EU velika je, ali punu lidersku poziciju ta zemlja ne može preuzeti ponajviše zbog opreza ostalih zemalja, prije svih Velike Britanije, još zbog utega iz 2. svjetskog rata. Kancelarka Merkel zato stalno radi s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, pomalo nalikujući na koaliciju koja je u Hrvatskoj na vlast došla 2000. Vođi socijaldemokrata Račanu, nasljedniku nekadašnje partije, nužno je trebao Dražen Budiša, teško osporiv po nacionalnom pitanju. Slično tome, i Njemačkoj treba Francuska, iako, kaže Puhovski, Francuska i nema posve uvjerljivu legitimaciju iz 2. svjetskog rata. Zato je pitanje njemačke moći i te kako aktualno i dalje u Velikoj Britaniji, u kojoj je javnost uvjerena da su Britanci na svojim leđima izvukli Europu od njemačke okupacije prije nego što je uskočila Amerika. Pitanja iz posljednjeg svjetskog rata važna su tako i u sadašnjim političkim odnosima, slično kao i u Hrvatskoj.

– Njemačka je gospodarski jako moćna i mnogi je se boje sad kad je na putu da i politički bude najmoćnija država u Europi. Posebno je na to osjetljiva javnost u Velikoj Britaniji – kaže Puhovski, prognozirajući da će se kriza u beskraj produljivati tako što će se u posljednji trenutak donositi mjere koje će spriječiti katastrofu, ali neće riješiti stvar.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?