Hercegovina

“Noć muzeja” impresionirala sve koji su posjetili Goricu

noc_muzeja
VL FOTO
29.01.2012.
u 11:22

Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske - Ogranak Grude, istaknuo je zadovoljstvo manifestacijom naglasivši kako je bio velik broj posjetitelja i pozitivan pogled na ovu noć, te da mu je to motiv da se i ubuduće održava ova manifestacija

Svi koji su jučer posjetili Goricu, u općini Grude, mogli su uživati u istinskoj kulturnoj večeri, povodom Noći muzeja, međunarodne manifestacije koja se prvi put održala 1997. u Berlinu, glavnome gradu Njemačke.


Noć otvorila ministrica Lončar

U Hercegovini je obilježavanje počelo ove godine, i to u općini Grude, u župi Gorica - Sovići. Iako je pretprošla noć bila hladna, one najveće poklonike kulturnih događanja nije zaustavila pri dolasku u Goricu, župu u općini Grude, čija udruga Bratovština svetog Stjepana Prvomučenika na pravi način promiče istinske ljudske vrijednosti. Zajedno sa župnim uredom Gorica - Sovići, Hrvatskom franjevačkom arheološkom zbirkom te Maticom hrvatskom Grude, Bratovština se pobrinula da večer prođe u ugodnom ozračju. Za početak događanja odabrala se stara crkva sv. Stipana u Šamatorju, gdje je klapa Bratovština otpjevala jednu prigodnu pjesmu.

Nakon uvodne pjesme, nazočnima se obratio predsjednik Matice hrvatske Grude, Mario Bušić, koji je nešto rekao o samoj ideji pridruživanja europskoj Noći muzeja. Bušić je sve prisutne upoznao s programom iskazavši zadovoljstvo i ponos ovom večeri, koja se obilježava po prvi put i u Hercegovini. Prvu hercegovačku “Noć muzeja” otvorila je ministrica Prosvjete, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije Helena Lončar, koja je istaknula zadovoljstvo što su ovdje prepoznate muzejske vrijednosti i arheološka istraživanja, bitna za sadašnjost i budućnost današnjih generacija. - Ugodno sam bila iznenađena kada sam čula da će Grude biti dio jedne ovakve manifestacije, koja se uglavnom do sada održavala u većim gradovima, zaključila je ministrica Lončar.


Velik broj posjetitelja

Fra Ante Marić, dugogodišnji župnik župe Gorica - Sovići, s posebnim nadahnućem govorio je o projektu otkrivanja ranokršćanske bazilike, restauraciji i rekonstrukciji stare crkve svetog Stipana, kojoj je u teškom vremenu, obilježenu siromaštvom, najveći doprinos dao narod koji je darivao od sebe što je mogao da bi u nju udahnuo život. Važno je napomenuti i to da je ova crkva najstarija živuća u zapadnoj Hercegovini, s desne obale Neretve. Istraživanje prošlosti, bitan je segment pojedinca i zajednice, i sigurno je da Grude, kao i druga hercegovačka mjesta imaju bogatu povijest. Uz nadu da će i ova sjajna manifestacija ući u tradiciju, organizatori su zahvalili posjetiteljima. Gorica je probila led i dala smjernice Hercegovini u otkrivanju povijesnog naslijeđa ovoga kraja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?