Ponavlja se povijest

Norvežani pronašli naftu na teritoriju koji su im dali Rusi

Dimitrij Medvedev
Wiktor Dabkowski/PIXSELL
06.03.2013.
u 20:38

U samo dvije godine istraživanja na ovom je području nađeno 1,9 milijardi barela nafte i plina u vrijednosti 30 mlrd. eura.

Rusija baš nema sreće s prodajom i poklanjanjem zemlje. U 19. stoljeću SAD-u su prodali Aljasku na kojoj je potom nađen cijeli niz nalazišta nafte, dijamanata, zlata i plemenitih metala, gotovo im se isto dogodilo ovih dana i s Norveškom!.

Velika nalazišta

Naime, tadašnji ruski predsjednik Medvedev ustupio je Norveškoj 2010. godine u sklopu sporazuma o razgraničenju na Barentzovu moru jedan dio teritorija koji su prisvajali, a sada se, tri godine poslije, pokazalo da na dnu ovog morskog pojasa leže goleme količine nafte i plina. Norveška uprava za petrokemiju objavila je naime rezultate istraživanja novodobivenog podmorja, a probe su pokazale da u tom dijelu leži najmanje 300 milijuna kubnih metara ugljikovodika te 1,9 milijardi barela nafte i plina. Vrijednost ovih sirovina procjenjuje se na oko 30 milijardi eura.

– Ovo je za Norvešku izvrsna vijest. Sjeverna Norveška postat će naša nova naftonosna pokrajina – komentirao je norveški ministar energetike. Prema svemu sudeći, ovo nisu konačni rezultati i procjene veličine nalazišta jer su geolozi ispitali manje od polovice tog dijela podmorja.

Već se postavljaju platforme

Vjeruje se da bi nalazište mogle biti znatno veće. Samo nekoliko dana nakon što se doznalo za rezultate ispitivanja, već su počele pripreme za crpljenje nafte i plina na tom području.

Sa Sjevernog se u Barentsovo more već prevoze naftne platforme, a Norveška je naftašima za simboličnih 5 milijuna eura već prodala i podmorničku bazu NATO-a. Rusi se zbog brzopletog poteza, naravno, kaju.

>>Znate li odakle potječe gorivo u vašem automobilu?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije