VLAST U BIH

Nova diplomatska ofenziva Bruxellesa za veliku koaliciju

sastanak
VL FOTO
24.01.2011.
u 07:55

Ministri vanjskih poslovanja zemalja članica EU-a uskoro bi trebali razmatrati dokument čiji je cilj potaknuti brže reforme u BiH

Međunarodna zajednica odlučila je ubaciti u veću brzinu i konačno BiH, koja nakon izbora i golemoga antagonizma juri na slijepi kolosijek, vratiti u tračnice koje bi je povele na put stabilizacije i Europske unije zajedno s ostalim zemljama regije, Hrvatskom i Srbijom.

Kako doznaje Večernji list, zbog toga u BiH ovoga tjedna stiže veće ‘europsko društvo’ među kojim će se naći i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt te više predstavnika iz sjedišta Europske unije u Bruxellesu. Europska unija najavila je novi pristup prema BiH sustavom mrkve i batine kojim bi se konačno započelo rješavanje najkrupnijih pitanja u zemlji i početak zatvaranja međunarodne uloge tutora ovoj zemlji.

Uloga Merkel

Unatoč raznim birokratskim uvjetima koji su ranije postavljeni, u Europskoj uniji postali su svjesni da bez promjene ustava BiH, koji bi razriješio strahove triju naroda, nije moguće osigurati dugoročnu stabilnost i opstojnost zemlje. I dosadašnji susreti koje su domaći političari u dva navrata imali u Berlinu, najprije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te njezinim savjetnikom vanjsku i sigurnosnu politiku Christophom Heusgenom, uvelike su najavile proces ustavnih reformi u zemlji za što je preduvjet postići dogovor o širokoj koaliciji. Sadašnji odnos snaga međutim ne govori tome u prilog.

Široka potpora

Ponajprije zbog ambicija SDP-a da u Federaciji BiH Hrvate pretvore u političku manjinu, te s druge strane snažnog otpora dva HDZ-a i s treće strane srpskih stranaka kojima i nije previše stalo do zajedničkih institucija vlasti u BiH. Svi dokumenti s kojima je nastupila EU i SAD propali su zbog nepostojanja široke koalicijske potpore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?